Aarhus Universitets segl

Nyt studie kaster lys over kommunalpolitikeres motivation for at tage ansvar for fællesskabet i turbulente tider

De seneste fem år har været turbulente for mange danskere med først corona-krisen og dernæst krigen mellem Rusland og Ukraine. I et år med kommunalvalg er det interessant at undersøge, hvordan sådanne turbulente tider har betydning for kommunalpolitik. Netop dette undersøger et nyt studie, der kaster lys over sammenhængen mellem turbulente tider og kommunalpolitikeres motivation for at tage ansvar for fællesskabet.

Foto: Colourbox, Nuthawut

Det nye studie, hvor tre af de fire forfattere er tilknyttet Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse, kaster lys over, hvorfor motivationen til at tage ansvar for fællesskabet er steget fra 2019 til 2023 blandt kommunalpolitikere. Forskning i politisk ledelse er vigtig, fordi effektiv kommunalpolitisk ledelse sikrer, at demokratiet fungerer optimalt, især under turbulente tider med samfundsmæssige udfordringer.

En af forfatterne bag studiet er Lotte Bøgh Andersen, centerleder og professor ved Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse. Om baggrunden for undersøgelsen forklarer hun:

”Når vi oplever turbulente tider som corona-krisen og krigen i Ukraine, øges behovet for stærk politisk ledelse markant. Effektiv kommunalpolitisk ledelse sikrer stabilitet og tryghed i lokalsamfundet, og derfor er det afgørende at forstå, hvad der motiverer politikere til at tage ansvar netop i sådanne perioder.”

At føle ansvar for fællesskabet

Den motivationsform, som forfatterne undersøger, kaldes på engelsk for sense of community responsibility (SOC-R) og betegner politikernes motivation for at handle for det lokale fællesskabs bedste. Om motivationsformen uddyber en af studiets forfattere, ph.d.-studerende Laura Bundgaard:

”Vi har i undersøgelsen fokus på kommunalpolitikernes følelse af ansvar for og villighed til at handle til gavn for deres lokale fællesskab. Kommunen er et oplagt fællesskab, som politikere kan ønske at gøre noget godt for. Derfor undersøger vi blandt andet, om de føler en personlig forpligtelse til at forbedre forholdene i kommunen.”

Hvad undersøger studiet?

Tidligere forskning har allerede påvist, at kommunalpolitikeres motivation for at tage ansvar for fællesskabet er steget mellem 2019 og 2023. Det nye studie tager skridtet videre og undersøger specifikt, hvad der ligger bag denne stigning. Laura Bundgaard udtaler:

”Vi har ønsket at finde ud af, hvorfor motivationen til at tage ansvar for fællesskabet er steget. Derfor opstiller vi en række forklaringer, som ikke udelukker hinanden, men tværtimod kan spille sammen. Det betyder, at flere forklaringer samtidig kan bidrage til at forstå udviklingen.”

Forfatterne opstillede blandt andet følgende forklaringer på stigningen i motivationen for at tage ansvar for fællesskabet (SOC-R) hos kommunalpolitikere:

  • Flere borgere med høj SOC-R kunne have stillet op som kandidater ved kommunalvalget i 2021, hvilket ville øge den gennemsnitlige motivation blandt nyvalgte kommunalpolitikere
  • Nuværende kommunalpolitikere kunne have oplevet en stigning i deres SOC-R over tid
  • Kommunalpolitikere med høj SOC-R kunne være mere tilbøjelige til at søge genopstilling end kommunalpolitikere med lav SOC-R.
  • Kommunalpolitikere med høj SOC-R kunne være blevet genvalgt oftere.

Hvad viser resultaterne?

Studiet bygger på spørgeskemaundersøgelser blandt kommunalpolitikere fra både 2019 og 2023 kombineret med registerdata fra kommunalvalget i 2021. Med disse data har forskerne kunnet undersøge årsagerne til, at kommunalpolitikeres motivation for at tage ansvar for fællesskabet er steget fra 2019 til 2023. Om resultaterne forklarer Ane-Kathrine Lundberg Hansen, AC-fuldmægtig ved Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse:

”Resultaterne viser, at i turbulente tider er det i højere grad kommunalpolitikere med høj SOC-R, der vælger at genopstille. Vi fandt derudover delvis støtte til, at politikere med høj SOC-R også bliver genvalgt oftere. Til gengæld fandt vi ikke støtte til de øvrige forklaringer.”

Resultaterne åbner også op for nye spørgsmål for fremtidig forskning, understreger Ane-Kathrine Lundberg Hansen:

”Vi er nysgerrige på, om stigningen i SOC-R fortsætter frem mod næste valgperiode. Det vil også være interessant at undersøge om nogle af de forklaringer, som vi ikke fandt støtte til, får betydning fremadrettet, ikke mindst fordi vi fortsat lever i en tid præget af samfundsmæssig turbulens. Det kalder på mere viden om, hvordan kriser og uforudsigelige begivenheder påvirker politikeres motivation til at tage ansvar, og om denne tendens vil fortsætte eller ændre karakter fremover.”

Bag om studiet

  • Forskningsartiklen er udgivet i det danske tidsskrift Økonomi & Politik. Du kan finde artiklen her.
  • Studiet bygger på spørgeskemaundersøgelser udsendt til alle kommunalpolitikere i 2019 og i 2023, hvor der ifølge forfatterne var tale om turbulente tider.
  • Forfatterne bag studiet er:
    • Ane-Kathrine Lundberg Hansen, AC-fuldmægtig ved Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse.
    • Laura Bundgaard, ph.d.-studerende ved Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse.
    • Lotte Bøgh Andersen, centerleder og professor ved Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse.
    • Lene Holm Pedersen, professor ved Københavns Universitet.