Aarhus Universitets segl

Ledelsescenteret på Folkemødet

Igen i år var ledelsescenteret til stede på Folkemødet, hvor vicecenterleder Christian Bøtcher Jacobsen og professor Mickael Bech var med til at sætte aftryk på debatten om offentlig ledelse og styring med afsæt i centerets forskningsresultater.

Her deltog Christian og Mickael i en debat om balancen mellem styring og ledelse med en række forhenværende og nuværende politikere. Panelet pointerede, at tendensen til at gribe til styringstiltag oftest er størst, når der sker fejl – og at det netop er i disse situationer, at politikere (og ledere) skal have mod til ikke at lave styring, da ledelse som oftest er det bedste svar på enkeltsagsproblemstillinger.

Endvidere drøftede panelet, hvad offentlige ledere skal gøre for at skabe sig et ledelsesrum. Panelet pointerede, at ledere skal (1) være parate til at lade sig kigge i kortene, (2) kunne argumentere for deres beslutninger, (3) turde tage diskussionen om ledelse opad, nedad og på tværs, (4) træde i karakter som ledere og (5) opnå politikernes tillid. Vil du have yderligere indsigt i drøftelserne fra denne paneldebat, kan du læse mere i artiklen ”Tænk før du griber din styringshammer” eller se med i denne opsummerende video.

Christian Bøtcher Jacobsen deltog også i en debat om, hvordan ledelse kan bidrage til forebyggelse og håndtering af stressede medarbejdere. Panelet konkluderede, at årsagerne til stress blandt andet skyldes ubalancer i jobbet, mangelfuld ledelse og dårlige ledelsesmæssige vilkår til at håndtere stress. Samtidig pegede panelet på tre mulige løsninger: Ledere skal have udvidet deres viden om og kendskab til forebyggelse og håndtering af stress, ledere skal mestre en række ledelsesstrategier, der forskningsmæssigt har vist sig at bidrage til medarbejdertrivsel, og ledere skal have en systematisk og dataunderstøttet tilgang til forebyggelse og håndtering af stress. Se debatten i fuld længde her eller læs en uddybende artikel med de væsentligste pointer her.

I en anden debat præsenterede Christian resultater fra bogen "Politisk og administrativ topledelse", der netop er udkommet hos DJØF forlag, og som baserer sig på et forskningsprojekt, der har kortlagt roller, relationer og personlighed i toppen af de danske kommuner. Projektet viste blandt andet, at kommunale topledere er mere udadvendte, samvittighedsfulde og følelsesmæssigt stabile end den gennemsnitlige dansker. I forlængelse heraf pointerede en anden deltager i paneldebatten, Stadsdirektør i Odense Kommune og medlem af centerets referencegruppe, Stefan Andersen, med et smil på læben, at ”denne positive karakteristik af offentlige topledere naturligvis ikke bør være en overraskelse for nogen”.

Mickael Bech indgik i debatten ”Det intelligente sundhedsvæsen”, hvor han var med til at drøfte brugen af nye teknologier i sundhedsvæsenet inden for eksempelvis diagnostik og behandling. Panelet pointerede, at kunstig intelligens rummer store muligheder i forhold til fx at kunne scanne tusindvis af journaler og videnskabelige artikler på få sekunder og derigennem kunne give en diagnose, der kan bidrage til lægers vurderinger. Imidlertid rummer kunstig intelligens også udfordringer: Tør vi eksempelvis lægge vores liv i hænderne på en computer? Og hvem er egentlig ansvarlig, hvis en computeralgoritme er skyld i en fejldiagnosticering? Debatten afsluttede med drøftelser af de etiske aspekter og ikke mindst et fokus på, hvorfor det er vigtigt at lytte til de fagprofessionelles skepsis over for implementeringen de nye datateknologier.

Endelig drøftede Christian Bøtcher Jacobsen brugen af distribueret ledelse sammen med leder af JAC i Gentofte Kommune og vinder af Europas bedste offentlige arbejdsplads 2019, Ann-Christina Matzen Andreasen. I denne video kan du høre dem drøfte den rette balance mellem distribueret ledelse og en selvledende organisation, ligesom du kan høre bud på, hvad du skal være opmærksom på, hvis du inddrager medarbejdere i løsningen af ledelsesopgaver.