Aarhus Universitets segl

Ledelsescenteret på Folkemødet

Igen i år deltog Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse til Folkemødet på Bornholm. På Folkemødet var det tydeligt, at ledelse er relevant i mange forskellige sammenhænge. Derfor bidrog ledelsescenteret bl.a. til debatter om offentlig og privat ledelse, ledelse og faglighed i embedsværket, ledelse i sundhedsvæsenet og ledelse i forsvaret. Læs mere om, hvad Emily Tangsgaard, Christian Bøtcher Jacobsen, Caroline Howard Grøn og Amalie Trangbæk tager med sig fra dette års Folkemøde.

   

20.06.2023 | LAURA BUNDGAARD

En af de debatter, som ledelsescenteret bidrog til på Folkemødet, handlede om forskelle og ligheder blandt de offentlige og private ledere. Emily Tangsgaard, som er adjunkt i ledelsescenteret, bidrog til debatten og hæftede sig særligt ved betydningen af at udfolde nuancerne, når vi taler om forskelle på offentlige og private ledere:

”Debatten viste, at ledere, der har erfaring fra både offentlige og private organisationer, anerkender den høje beslutningskompleksitet, der er i offentlige organisationer. Her stiller den politiske kontekst og modsatrettede krav høje krav til ledelse. Det falder fint i tråd med forskningen på området. Samtidig havde lederne nogle spændende refleksioner omkring forskelle og ligheder, og – lige så vigtigt – hvordan de to sektorer kan lære af hinanden.”

Ledelse i sundhedsvæsenet

Offentlig ledelse var også blandt temaerne i en debat om, hvordan vi kan sikre et velfungerende sundhedsvæsen. Professor Christian Bøtcher Jacobsen deltog i debatten og fremhæver følgende:

”I debatten med blandt andre sundhedsministeren var det et gennemgående tema, at sundhedsvæsenet i de kommende år står over for store udfordringer, som fx vedrører personalemangel, flere ældre med behov for mere pleje og behandling, sikker anvendelse af ny teknologi og behov for nye samarbejdsformer, som også i stigende grad involverer patienterne. At lykkes med omstilling af sundhedsvæsenet kræver, at borgere, medarbejdere og ledere indstiller sig på nye tilgange, som bryder gamle vaner og hierarkier og har fokus på den fælles opgave omkring patienterne. Det bliver ikke nemt, for der er allerede stort pres på sundhedsvæsenet i dag. Her bliver den ledelsesmæssige indsats på alle niveauer fra det politiske og i alle dele af sundhedsvæsenet en væsentlig faktor for, hvordan vi kommer gennem det, der kan ligne den perfekte storm på sundhedsområdet.”
 

Fremtidens medarbejdere i Forsvaret

Ledelsescenteret bidrog også til en debat om fremtidens medarbejdere i Forsvaret. I debatten deltog lektor Caroline Howard Grøn. Debatten handlede om fremtidens medarbejdere og opgaveløsning i Forsvaret, samt om hvilke løsninger der kan tages op af værktøjskassen for at bygge bro til en ny generation på arbejdsmarkedet. Særligt perspektiverne på rekruttering og fastholdelse i Forsvaret er noget, som Caroline Howard Grøn fremhæver fra denne debat:

”Jeg var særligt glad for at høre ordet hygiejnefaktor i debatten om rekruttering og fastholdelse i Forsvaret. Af og til, når vi taler om de emner, ender vi med nogle tiltag, der ligger ret højt oppe i behovspyramiden. I debatten var der en fælles anerkendelse af, at det er vigtigt at sikre sig, at medarbejderne har gode rammer og muligheder for at løse deres opgaver. Det skal der være styr på først. Når det er på plads, kan og bør man selvfølgelig se på andre tiltag, men det var dejligt med en ”first-things-first” tilgang.” 
  

Faglighed og faglig ledelse i toppen af bureaukratiet

Et tredje tema, der blev debatteret på dette års Folkemøde, handlede om faglighed i embedsværket. Adjunkt Amalie Trangbæk forsker i emnet og udtaler følgende om Folkemødet: 

”For mig stod dette års Folkemøde i faglighedens tegn, for hvad er faglighed i embedsværket egentlig? Det korte svar er, at faglighed er mange forskellige ting, og at der er behov for tydeligere italesættelse af forskellige typer af faglighed, og hvordan de spiller sammen. Til en start er tre typer faglighed særligt interessante. For det første er der den uddannelsesmæssige faglighed, hvor vi kan skelne mellem generalister såsom økonomer og specialister såsom læger. For det andet er der procesfagligheden, hvor vi kan skelne mellem generel viden om processer, der er relevant på tværs af ministerier, og områdespecifik faglighed inden for et ministerium. Til sidst er der politisk tæft – en forståelse for det politiske landskab, handlerum og ministerens interesser.” 

Hvis du ønsker at høre mere om faglighed i embedsværket, så hold øje med podcasten Altinget Ajour. Her deltager Amalie Trangbæk i en episode, der blev optaget på Folkemødet. Her bliver både faglighedsbegrebet, historier fra Amalies feltarbejde blandt departementschefer og refleksioner over Dybvadudvalgets rapport drøftet. Podcastepisoden er tilgængelig i juli.