Aarhus Universitets segl

Sådan bidrager ledelsescenteret til Folkemødet 2022

27.04.2022 | ANDERS VALENTIN BAGER

(Opdateres løbende)

Den 16. til 19. juni løber Folkemødet af stablen, og her deltager Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse med følgende hold:

 • Caroline Howard Grøn, lektor og ansvarlig for ledelsescenterets bidrag til den fællesoffentlige ledelsesevaluering
 • Amalie Trangbæk, adjunkt inden for offentlig forvaltning
 • Niels Højberg, rådgiver og ledelsesekspert 
 • Lotte Bøgh Andersen, professor og centerleder
 • Anders Bager, organisationskonsulent med ansvar for ledelsescenterets forskningsformidling

Ledelsescenteret er selv vært for disse to arrangementer på årets Folkemøde:

Ledelsesevaluering – hvordan og hvorfor?

Tid: Torsdag, den 16. juni, kl. 17.00-17.45

Sted: Aarhus Universitets forskningsskib Aurora

Den fællesoffentlige ledelsesevaluering er et værktøj, der har sat ledelsesevaluering på dagsordenen. Værktøjet er udviklet til offentlige organisationer, og ambitionen er at skabe bedre ledelse gennem evalueringer. 

Du kommer til at møde forskerne bag værktøjet og en af de ledere, der har prøvet evalueringen. Det kan gøre dig klogere på, hvad ledelsesevaluering kan - og ikke kan – bruges til, og hvordan man som leder/organisation kan arbejde med evalueringer som en vej til bedre ledelse. 

Til eventet møder du:

 • Caroline Grøn, lektor, Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse 
 • Christine Brochdorf, Kommunaldirektør, Egedal Kommune 
 • Signe Friberg Nielsen, Direktør Medarbejder- og Kompetencestyrelsen 

Program: 

 1. Oplæg om den fællesoffentlige ledelsesevaluering (processer/værktøjer til at blive bedre som leder samt, hvordan man arbejder videre med evalueringen).
 2. Paneldebat: Hvad gør en ledelsesevaluering for en organisation? Hvorfor det er en god ide at lave en fællesoffentlig løsning? 

Politisk og administrativ ledelse i stat, regioner og kommuner

Tid: Lørdag den 18. juni, kl. 10.15-11.15

Sted: Aarhus Universitets forskningsskib Aurora

Politisk ledelse er også offentlig ledelse, og muligheden for at lykkes, hænger tæt sammen med samspillet med de administrative topledere. Hovedspørgsmålene for dette arrangement er: Hvordan kan politikere og ansatte ledere lykkes bedre med at skabe værdi for borgere og samfund via bedre ledelse? Hvordan fungerer samspillet mellem den politiske og den administrative ledelse? 

Det undersøger vi via helt ny forskning kombineret med erfaringer fra dygtige og erfarne politiske og administrative ledere. Dialog med deltagerne bliver også et centralt element, når vi sammen udvikler vores forståelse af, hvordan ledelse i samspillet mellem politikere og embedsmænd kan blive endnu bedre. Herunder diskuterer vi eksempler fra kommunerne, regionerne og staten, ligesom vi også præsenterer helt ny forskning om samspillet mellem embedsværket og politikere.

Til arrangementet kommer du til at møde:

 • Lotte Bøgh Andersen, professor og centerleder af Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, Aarhus Universitet 
 • Amalie Trangbæk, adjunkt, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
 • Niels Højberg, ledelsesrådgiver og -ekspert, Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, Aarhus Universitet
 • Annette Roed, medlem af regionsrådet i Region Midtjylland

Ledelsescenteret bidrager også til andre arrangementer på Folkemødet. Det drejer sig om følgende begivenheder:

Hvad sker der med embedsværket?

Tid: Torsdag den 16. juni, kl. 13.30-14.00

Sted: F22 - Information

Rigsretssagen mod Inger Støjberg, skandalen i FE og sagen om den ulovlige aflivning af mink har endnu en gang sat gang i debatten om det danske embedsværk. Og endnu en gang skal et udvalg undersøge samspillet mellem embedsmænd og politikere. Informations Anton Geist tager debatten om det danske embedsværk med Amalie Trangbæk, der under arbejdet med sin ph.d.-afhandling fik lov at følge danske departementschefer i deres hverdag, og forhenværende departementschef i Beskæftigelsesministeriet Jakob Jensen, der har blandet sig i debatten med en opsigtsvækkende kronik under overskriften »Stop klapjagten på embedsværket. Den er blevet en blodrus, der gør mere skade end gavn«.

Fremtidens ledere

Tid: Torsdag den 16. juni, kl. 13.30-14.15

Sted: C31 - Ledelsesscenen

Niels Højberg, ledelsesrådgiver og -ekspert i ledelsescenteret deltager i arrangementet "Fremtidens ledere - hvad skal de kunne?", som bliver arrangeret af Mercuri Urval. 

Nye ledelses- og styringsformer i kommunerne

Tid: Torsdag den 16. juni, kl. 18.00-18.45

Sted: Teltet Faktaboksen, J19 på Kæmpestranden

Hvordan skal kommunerne styres og ledes? Lær af såvel forskning som inspirerende praksiseksempler.

Med afsæt i Aarhuskompasset, som er Aarhus Kommunes nye forståelsesramme, præsenterer professor ved VIVE og AU, Lotte Bøgh Andersen, ny viden om kommunernes styring og ledelse. Derefter får vi perspektiver fra Martin Østergaard Christensen og Ina Bøge Eskildsen, der som hhv. stadsdirektør og tovholder for processen har bidraget på forskellig vis til den nye forståelsesramme. Derefter breder vi diskussionen ud og trækker på publikums erfaringer med nye ledelses- og styringsformer.
Kom og bidrag til at udvikle nye vinkler på kommuners styring og ledelse og hør bidrag fra:

 • Professor ved VIVE og Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, Lotte Bøgh Andersen
 • Stadsdirektør i Aarhus Kommune, Martin Østergaard Christensen
 • Chefkonsulent i Aarhus Kommune, Ina Bøge Eskildsen

Ledertræf genstarter kommunal ledelse

Tid: Fredag den 17. juni, kl. 11.00-11.45

Sted: F7 - Kommunernes Telt

Folk kalder det for vilde problemer. Arbejdskraftsmangel. Succesfuld digital transformation. Psykisk mistrivsel. Meningsfuld borgerinddragelse. Kommunal frisættelse. Mobilisering til klimahandling. Genforhandling af samfundskontrakten med borgerne. Vi ved, at udfordringer ikke løses i de arenaer hvor de er opstået, eller med de værktøjer, som de er skabt med. Derfor tillader vi os at tænke forfra, omstille – genstarte den kommunale ledelse. Den årlige konference for kommunale ledere ’Ledertræf’ (31/10) gæster i år folkemødet, og du er inviteret med til forpremiere, når vi trykker på den store genstart knap. Sammen med topledere, forskere og ledelseseksperter træder vi et skridt tilbage og spørger: Hvordan tænker vi ledelse af de vilde problemer forfra? Hvad er det egentligt vi skal tænke anderledes om? Kom og vær med når topforsker Lotte Bøgh Andersen, reformkommisionsformand Nina Smith og kommunaldirektør Christine Brochdorf træder ind på vores debatarena – og genstarter!

Sammenhæng i patientforløb – og Sundhedsklyngerne

Tid: Fredag den 17. juni, kl. 14.00-15.00

Sted: TBA

Niels Højberg, ledelsesrådgiver og -ekspert i ledelsescenteret deltager i arrangementet "Sammenhæng i patientforløb – og Sundhedsklyngerne". Region Midtjylland står bag arrangementet.

Politik og Forvaltningssamspil

Tid: Fredag den 17. juni, kl. 16.30-17.15

Sted: TBA 

Niels Højberg, ledelsesrådgiver og -ekspert i ledelsescenteret deltager i arrangementet "Politik og Forvaltningssamspil", som bliver arrangeret af Mercuri Urval. 

Forskningsformidlingens rolle

Tid: Fredag den 17. juni, kl. 13.30-14.00

Sted: F22 - Information

Samtale med formand for Danmarks Frie Forskningsfond og professor ved DTU Maja Horst, samt de to finalister ved dette års Ph.d. Cup Amalie Trangbæk og Amani Meaidi. De tre vil diskutere, hvad god forskningsformidling er, betydningen af den, og hvordan man med præcis formidling skaber bred interesse for sit forskningsfelt.

Hvordan kommer nye politikere ombord på den kommunale skude?

Tid: Fredag den 17. juni, kl. 18.00-19.00

Sted: Teltet Faktaboksen, J19 på Kæmpestranden

Siden valget i november har kommuner (og regioner) onboardet de nye politikere. Hør, hvordan det gik.

Politisk ledelse er en vigtig, men svær disciplin. Det kræver en enorm indsats fra både politikerne selv og embedsværket at sikre, at de nye kommunalbestyrelser og regionsråd kommer godt i gang. VIVE og Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse har i samarbejde med Kommunaldirektørforeningen undersøgt, hvordan det er foregået efter valget i november 2021. Baseret på denne nye viden fokuserer vi på erfaringerne fra såvel topembedsmænd som politikerne selv.

Bidrag med dine erfaringer med onboarding af politikere og lær af andre:

 • Professor ved VIVE og Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, Lotte Bøgh Andersen
 • Kommunaldirektør Niels Ågesen, Vejle Kommune
 • Velfærdsdirektør, Søren Høisgaard, Egedal Kommune
 • Ordstyrer: Ledelsesekspert og tidligere stadsdirektør, Niels Højberg (Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse)