Som leder i den offentlige sektor bærer du ansvaret for beslutninger, der påvirker mange menneskers liv. Samtidig skal du balancere mellem politiske krav, borgernes ønsker, økonomiske rammer, samfundets udfordringer, medarbejderes behov og dine egne ambitioner.
På årets ledelseskonference får du den nyeste forskning og viden så du kan stå stærkt i din ledelse – også når det er sværest. Kom og få inspiration, indsigt og fællesskab med andre ledere, der ligesom dig vil gøre en forskel.
Tilmelding til konferencen åbner d. 22. januar.
Ledelsescenteret åbnede i maj 2018 i anledning af Hans Majestæt Kong Frederik 10.'s 50 års fødselsdag. Ledelsescenteret er muliggjort af en donation fra Købmand Herman Sallings Fond. Hans Majestæt Kong Frederik 10. er medlem af ledelsescenterets styringskomité.
Dato: Torsdag den 22. maj 2025
Tidspunkt: 9.00-16.00 med efterfølgende reception
Sted: Scandic Falkoner. Falkoner Allé 9, 2000 Frederiksberg
Pris: 1200,- inkl. moms for tilmelding af 1 deltager.
Ved tilmelding af minimum 2 deltagere er prisen 1000,- inkl. moms pr. deltager.
Sprog: Alle oplæg er som udgangspunkt på dansk med mindre andet fremgår.
Der vil ved arrangementet være en fotograf samt en videograf tilstede. På grund af GDPR-reglerne skal vi oplyse, at billederne og videoerne kun vil blive brugt i AU sammenhæng og som PR for arrangementet. Kontakt fotografen/videografen på dagen, hvis du ikke ønsker at blive fotograferet/filmet.
Professor og centerleder
Lektor og vicecenterleder
Professor
Velkomst ved centerledelsen i Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse.
Herefter tale ved H.M. Kong Frederik 10.
Ordstyrer i paneldebatten bliver Mads Leth Jakobsen, der er lektor og vicecenterleder i Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse.
Hvad sker der, når ledere skifter stol og betræder nye felter inden for ledelse? Skiftet kan være mellem stat, kommune og region eller mellem den offentlige og private sektor. Nogle ledere bliver i samme sektor hele deres karriere, mens andre ledere vælger at skifte og dermed få en anden udsigt og nye perspektiver. Sammen undersøger vi, hvilken værdi dette skift kan give. Hvordan kan erfaringer fra en anden sektor berige ens ledelsesstil, og hvordan kan det bidrage til nytænkning? Vi tager en rundtur i lederstolene og ser, hvad udsynet fra forskellige positioner kan lære os.
På ledelseskonferencen indledende paneldebat deler fire offentlige ledere deres erfaringer med at skifte lederstol.
Postdoc, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse
Offentlig ledelse sker ofte i et samspil mellem specialiserede medarbejdere, afdelinger og organisationer, som er gensidigt afhængige af hinanden for at skabe værdi for borgere og samfund. Derfor er tværgående ledelse et centralt aspekt af offentlig ledelse. Tværgående ledelse handler om at afstemme en fælles retning for arbejdet, koordinere gennem rammer og relationer samt skabe vedholdenhed og forankring af samarbejdet. Det er ofte vanskeligt, fordi der kan være forskellige interesser og værdier på spil, når man går på tværs.
På sessionen kan du blive klogere på, hvad tværgående ledelse indebærer, og hvad det kræver af ledere at klæde deres egne medarbejdere på til at lykkes i det tværgående samarbejde.
Med udgangspunkt i forskningen veksler sessionen mellem korte præsentationer og øvelser med refleksion og omsætning til eget arbejde.
Lektor, Psykologisk Institut og Kong Frederiks Center for Offentlig ledelse
Cheflæge, Aarhus Universitetshospital
Chefsygeplejerske, Aarhus Universitetshospital
Hvordan kan vi arbejde med en fælles kultur, der sikrer medarbejdernes trivsel og motivation, når organisationen står midt i store forandringer? Og hvordan styrker vi samarbejdet i lederteamet, så vi kan støtte hinanden og samtidig være der for vores medarbejdere?
Med afsæt i nyere forskning om organisatorisk forandring inviterer vi til en session, med fokus på praktiske greb til at fremme trivsel og motivation. Birgitte Brandsborg, Cheflæge, Aarhus Universitetshospital og Iben Schou-Hansen, Chefsygeplejerske, Aarhus Universitetshospital vil dele deres erfaringer om ledelse under store forandringer, med særligt fokus på, hvordan tydelige værdier kan bidrage til en fælles kultur, og hvordan medarbejderinvolvering uafhængigt af traditionelle hierarkier bidrager til momentum.
Gennem refleksion og dialog vil deltagerne få indsigt i dilemmaer og udfordringer samt strategier og værktøjer til at arbejde med disse områder. Sessionen skaber rum for spørgsmål, erfaringsdeling og inspiration til at navigere i komplekse forandringer som et stærkt lederteam.
Lektor, Institut for Virksomhedsledelse
Økonomichef, UCN
Hvilken betydning har styring for offentlige lederes mulighed for at udvikle og udøve ledelse? Det er hovedspørgsmålet på denne session, der bygger på helt ny viden fra sygehuse, politi, sociale botilbud og beskæftigelsesområdet. Inspireret af de fire sektorer diskuterer vi koblinger mellem styring, ledelse og organisationsudvikling. Herunder får du inspiration til, hvordan du selv kan arbejde med at udvikle din enhed sammen med sine medarbejdere – på en måde, der passer til netop jeres kontekst.
Sessionen afvikles af Anne Bøllingtoft, Lektor på Institut for Virksomhedsledelse, Aarhus Universitet og Margit Malmmose, Økonomichef på UCN, og vil bestå af en vekselvirkning mellem forskningspræsentationer og erfaringer fra ledelse i praksis. Herefter kommer deltagerne til at udveksle deres egne oplevelser og indsigter om, hvordan styring spiller ind i deres hverdag og påvirker deres udviklingsmuligheder i organisationen.
Lektor, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse
Seniorforsker, VIVE
Professor emeritus, DPU
Bestyrelsesforman, VIA University College
Leveringen af offentlige ydelser kræver ofte samarbejde indenfor og mellem professioner. Det er ikke mindst tilfældet på skoleområdet, hvor tidligere tiders ”privatpraktiserende” lærer er blevet til vor tids samarbejdende lærer. Men selv om der samarbejdes på tværs, sker det ofte på forskellige præmisser og med forskellige mål. Hvordan kan vi lede det faglige samarbejde, så vi lykkes bedre med at understøtte professionel dømmekraft og den fælles værdiskabelse?
Med udgangspunkt i et nyligt afsluttet forskningsprojekt om samarbejde i folkeskolen sætter denne session fokus på ledelse af samarbejde. Herunder samspillet mellem formelt og uformelt samarbejde, og hvordan ledelse og kompetenceudvikling fremmer og understøtter fagligt samarbejde. Der sker gennem korte præsentationer af projektets forskningsresultater med generel relevans i offentlige organisationer og i dialog med Per B. Christensen, tidligere formand for bl.a. Lærerkommissionen og senest medlem af Robusthedskommissionen og Reformkommissionen samt bestyrelsesformand i VIA.
På sessionen deltager også Lars Qvortrup, Professor Emeritus, DPU og Bente Bjørnholt, Seniorforsker, VIVE
Adm. direktør, Evovia & Ledelsesrådgiver, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse
Lektor, School of Public Affairs, Arizona State University & Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
Ledelse er som en muskel. For at være aktiv og stærk kræver den, at vi giver den opmærksomhed og investerer i den.
I denne session dykker vi derfor ned i, hvordan ledelsesudvikling kan designes, så den forplanter sig som ny ledelsesadfærd, der kommer lederen selv, medarbejderne og organisationen til gavn.
Med afsæt i et omfattende dansk forskningsprojekt ser vi blandt andet på, hvordan "just-in-time" nudging – små adfærdsstøttende tiltag efter træning – kan hjælpe ledere med at omsætte ny læring til praksis.
Sessionen er struktureret som vekselvirkning mellem forskningsbaserede oplæg, refleksioner og dialog. Deltagerne vil få mulighed for at diskutere og reflektere over, hvordan indsigter fra forskningen kan anvendes direkte i deres egen ledelsespraksis.
Adjunkt, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse
Adm. direktør, Garuda AS
Diskrimination på arbejdsmarkedet, fx på grund af køn eller nationalitet, findes på trods af, at det er ulovligt og påfører enkeltpersoner, arbejdsgivere og samfundet unødvendige omkostninger.
I denne session præsenterer vi forskningsresultater om, hvordan offentlige ledere kan forhindre potentielt diskriminerende adfærd i udvælgelsen af såvel medarbejdere som mellemledere.
På sessionen vil der blive præsenteret ny forskning om virkningen af almindelige foranstaltninger som blind ansættelse eller kompetencekrav. Deltagerne vil også få konkrete tips til, hvordan de bedre kan udvælge deres fremtidige medarbejdere og undgå dyre ansættelsesfejl.
Sessionen afholdes af Florian Keppeler, Adjunkt ved Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse og Rasmus Hall Mortensen, Administrerende Direktør i Garuda AS.
Lektor, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse
I en verden præget af forandringer, og hvor nye muligheder, problemstillinger og krav opstår løbende, er det afgørende for organisationer at kunne tilpasse sig og lære kontinuerligt.
Denne session vil dykke ned i de nødvendige krav og strategier for at skabe og opretholde en lærende organisation. Vi vil bl.a. udforske, hvordan man skaber en kultur, der fremmer læring, innovation og vidensdeling. Vi vil også have fokus på, hvilke læringsmuligheder og udfordringer, der knytter sig til forskellige typer opgaver i den offentlige sektor. Det handler om, hvordan problemer og fejl kan være en kilde til læring. Herunder er det afgørende at kunne sondre mellem og reagere frugtbart på forskellige typer fejl i organisationen.
Ledere spiller en rolle i at fremme en lærende organisation, og vi vil på sessionen diskutere, hvordan ledere kan bidrage til at overkomme barrierer for læring.
På sessionen veksles der mellem præsentation af forskning og refleksionsøvelser med fokus på forståelse og udvikling af deltagernes egne organisationer.
AC-fuldmægtig, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse
Cheflæge, Hvidovre Hospital
Hvordan sikrer man trivsel blandt ledere i den offentlige sektor? Dette spørgsmål bliver omdrejningspunktet i denne session, hvor du får indblik i den nyeste forskning om, hvad der har betydning for lederes egen trivsel, og hvordan man som leder kan styrke sin egen trivsel.
Lederes trivsel har længe været et overset område i forskningen og har først i de senere år fået opmærksomhed. Det til trods for, at lederes trivsel kan spille en afgørende rolle for både lederens adfærd og medarbejderes trivsel og arbejde.
Sessionen vil veksle mellem forskningspræsentationer og refleksionsøvelser, hvor deltagerne aktivt inddrages. Derudover bidrager praktikere med konkrete erfaringer med at skabe balance mellem høje krav og ressourcer i et travlt lederliv.
Ph.d.-stipendiat, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse
Ph.d.-stipendiat, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse
Ph.d.-stipendiat, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse
Ph.d.-stipendiat, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse
Ledelsesrådgiver, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse
I denne session har du mulighed for at høre fire dygtige ph.d.-studerende præsentere deres forskning. 60 minutter, 4 ph.d.-projekter – det bliver skarpt og lærerigt!
Du kommer til at blive klogere på følgende emner:
Professor, Institut for Virksomhedsledelse, Aarhus Universitet
Projektleder, VIA University College
Professionshøjskoledirektør, VIA University College
ESG dækker over bæredygtighedsindsatser inden for miljø og klima, sociale forhold og ledelse. På denne session diskuterer vi, hvorfor offentlige organisationer med fordel kan overveje, hvorvidt og hvordan ESG-dagsordenen kan være en måde at få fokus på den brede bæredygtighed i ledelsen af offentlige organisationer.
På sessionen vil der være fokus på, hvorfor og hvordan man ledelsesmæssig kan arbejde med ESG, herunder hvad vi kan lære af den private sektors ESG transformation. Vi vil bl.a. se på, hvordan ESG dagsordenen kan bruges til at skabe legitimitet og tilfredsstille forskellige interessenter. Herunder f.eks. til at tiltrække, motivere og skabe tilknytning for ansatte og til at skabe en strategisk sammenhæng og mere udviklingskraft i allerede gode initiativer, som er i gang i forskellige dele af organisationen.
På baggrund af en forskningspræsentation fra Jesper Rosenberg Hansen, professor ved Institut for Virksomhedsledelse, Aarhus Universitet vil Camilla le Dous, projektleder, VIA University College og Kirsten Suhr Bundgaard, Professionshøjskoledirektør, VIA University College dele deres erfaringer med at arbejde med ESG-dagsordenen. Sessionen afsluttes med en fælles diskussion om fremtiden for ESG i offentlige organisationer.
Professor, Institut for Virksomhedsledelse, Aarhus Universitet
Partner og ledelsesrådgiver, LEAD
Hvad er I særligt optaget af at lykkes med i løbet af de kommende år i jeres organisation? Svaret på det spørgsmål skal organisationens vision gerne give. En vision beskriver organisationens billede af en langsigtet, ønskværdig fremtid. Visionen skal med andre ord sætte retning for organisationens udvikling.
Derudover kan en vision understøtte dine medarbejderes motivation og din organisations omdømme og være et centralt greb i større forandringsprocesser. Men hvis du skal høste gevinsterne ved at have en vision, er der flere ting, du med fordel kan være opmærksomme på, når du formulerer visionen og deler den internt og eksternt. Dette vil du få mere viden om på denne session, som bliver faciliteret af Christian Nyvang Qvick, partner i LEAD og forfatter til flere bøger om visionsledelse, og Heidi Houlberg Salomonsen, professor ved Aarhus Universitet og tilknyttet Kong Frederiks Center for offentlig ledelse.
Projektleder, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse
Forskningsformidlingsansvarlig, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse
Forsknings- og udviklingschef, Social Sundheds landssekretariatet
Forstander, Aarhus Krisecenter
Institutionschef, Kriminalforsorgen
Motiverede medarbejdere står højt på ønskelisten i de fleste organisationer. Motiverede medarbejdere trives bedre, er mere tilfredse, er sjældnere syge, skifter sjældnere job og præsterer bedre. De skaber simpelthen mere værdi for sig selv, for organisationen og for samfundet. Det tilsiger, at du som leder arbejder for at understøtte dine medarbejderes motivation. På denne session dykker vi ned i, hvordan man kan lykkes med det.
Vi trækker på nyere forskning fra den danske offentlige sektor samt på de mere klassiske motivationsteorier. Og allervigtigst inviterer vi tre ledere fra forskellige sektorer og ledelseslag ind for at bidrage med deres perspektiver på, hvordan de arbejder med medarbejdermotivation i praksis. De fortæller også om deres erfaringer med, hvordan ledelse med fokus på motivation kan gøre en positiv forskel for netop deres medarbejdere og organisation. Sammen forsøger vi at svare på det svære, men vigtige, spørgsmål: Hvordan understøtter vi medarbejdermotivation?
Professor og centerleder, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse
Forandringstempoet er lige nu højt i mange offentlige organisationer. Det gør det vigtigt for offentlige ledere at kunne omsætte og oversætte de politiske prioriteter til en fælles retning, der giver mening for organisationernes dygtige fagpersoner. Under foredraget kommer vi bl.a. ind på, hvordan faglig ledelse handler om at facilitere en fælles forståelse af faglig kvalitet og indfri denne i opgaveløsningen. Det handler for det første om løbende at skabe overensstemmelse mellem organisatoriske målsætninger og professionelle normer. For det andet skal man udvikle den faglig viden, efterhånden som kravene til opgaveløsningen ændrer sig. Endelig kan det være relevant at både aktivere og deaktivere centrale professionelle normer i opgaveløsningen.
Sessionen er en anledning til at planlægge din egen faglig ledelse i foranderlige tider. I en dynamisk vekselvirkning mellem helt korte forskningsoplæg og anvendelse heraf kommer du til at arbejde med din egen ledelse i tre faser. Først identificerer du de vigtigste forandringer i din organisation. Derefter kigger du din egen ledelsespraksis efter i sømmene og udveksler erfaringer med andre ledere ift. mulige ledelseshandlinger. Endelig forholder du dig til, hvad du hhv. skal gøre mere og mindre af for fortsat at lykke med målsætningerne, når der er mange samtidige forandringer.
Lektor, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse
Lektor, Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet
Premierløjtnant, Taktisk Officer, Søværnet
Cheflæge, Odense Universitetshospital
Hvad der sker med offentlige lederes selvforståelse, når de går fra en stilling som faglig medarbejder til at være ledere af fagprofessionelle? Hvordan er det at gå fra en situation, hvor løsningen af opgaverne kræver kendskab til og egen efterlevelse af faglige normer, til en situation, hvor man har ansvaret fra, at andre formår dette? Hvordan påvirker dette skifte, hvordan man ser sig selv? Hvordan påvirker det måden, man interagerer med andre på? Her kommer vi til at diskutere samspillet med både medarbejdere og andre ledere.
Sessionen vil byde på oplæg om den nyeste forskning om lederidentitet og fagprofessionalisme samt erfaringsoplæg fra bl.a. Emil Løjborg, Premierløjtnant og Taktisk Officer, Søværnet om hans oplevelser med at blive ledere. Sessionen vil afsluttes med mulighed for spørgsmål.
Postdoc, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse
Professor, Institute of Public Administration, Leiden University
At være leder for en mangfoldig medarbejdergruppe kan være svært. Forskelligheder kan give anledning til konflikter og svække sammenhængskraften blandt organisationens medlemmer. Diversitet kan imidlertid også være en styrke, hvis man som organisation formår at skabe en inkluderende kultur. Det betyder, at medarbejderne føler sig som værdige medlemmer af fællesskaber, samtidigt med at de kan være sig selv. Dette kræver en løbende ledelsesmæssig indsats, som sessionen har til formål at klæde deltagerne på til at lykkes med.
Vi skal således arbejde med inkluderende ledelse. Det gør vi i en vekselvirkning mellem forskningsoplæg og refleksionsøvelser. På sessionen bliver du bl.a. klogere på, hvad er inkluderende ledelse er, hvorfor er det vigtigt, og hvilke udfordringer der kan være forbundet med at udøve inkluderende ledelse. Som inspiration til din egen inkluderende ledelse får du både viden om helt ny dansk forskning gennemført af Mads Pieter van Luttervelt og et internationalt perspektiv fra professor Sandra Groeneveld fra Leiden University.
Sessionen bliver afholdt på engelsk.
Professor, Kong Frederiks Center for Offentlig ledelse
Professor, Ford School of Public Policy, University of Michigan
Departementschef, Statsministeriet
Den offentlige sektor er politisk ledet, men er det egentlig politikerne eller embedsfolkene, der bestemmer? Hvilke muligheder har topembedsfolk egentlig for at lede sammen med politikerne? Hvordan håndterer politikere og topembedsfolk situationer, hvor de ikke er enige?
På sessionen deltager Don Moynihan, Professor, University of Michigan og Barbara Bertelsen, departementschef, Statsministeriet sammen med Christian Bøtcher Jacobsen, Professor, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse i en diskussion om samspil og konflikt i toppen af de offentlige organisationer. Herunder vil vi diskutere de helt særlige krav, der gælder i samarbejdet mellem politikere og topembedsfolk. Med udgangspunkt i forskning og praktiske erfaringer diskuterer oplægsholderne på sessionen i dialog med deltagerne erfaringer fra Danmark og resten af verden.
Sessionen bliver afholdt på engelsk.
Lektor og vicecenterleder, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse
Lektor og medleder, WellFare: Nordic Research Center for Wellbeing and Social Sustainability, Norwegian University of Science and Technology
Kommunaldirektør, Aarhus Kommune
Offentlige ledere har ansvaret for offentlige organisationers tilgang til svære samfundsudfordringer. Den globale opvarmning skal bekæmpes og håndteres. Børn og unges mistrivsel skal forebygges. Legitimiteten af vores politiske system og processer skal sikres og udvikles. Det er blot nogle af de svære udfordringer, vi som samfund står overfor. Og de er svære i en dobbelt forstand. Der er mange og samvirkende drivkræfter bag udfordringerne, og der er behov for ledelse i mange former og på mange planer. Det prøver vi at tage livtag med på denne session.
Det gør vi ved at lade perspektiver fra forskningen møde praksiserfaringer fra en leder, der har taget opgaven på sig. Vi vil diskutere en række centrale ledelsesspørgsmål. Hvordan kan vi bedst rammesætte sådanne udfordringer? Hvilke processer skal vi prøve at skabe? Hvordan skal vi lede systemer, processer og relationer?
Mads Leth Jakobsen, vicecenterleder, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse giver sammen med Dina von Heimburg, lektor på WellFare: Nordic Research Center for Wellbeing and Social Sustainability et kort forskningsoplæg. Derefter kobler Martin Østergaard Christensen, stadsdirektør, Aarhus Kommune praksis sammen med forskning, hvorefter der er dialog med inddragelse af deltagernes egne refleksioner.
Adjunkt, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse
Adjunkt, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse
På denne session vil vi først præsentere international forskning om muligheder og udfordringer for ledere, når det kommer til brugen af AI. Vi vil diskutere forskellige brug af AI så som beslutningsstøtte og automatisering. Herunder vil vi diskutere det ”provokerende” spørgsmål, om vi overhovedet har brug menneskelig ledelse i fremtiden, eller om ledere kan erstattes fuldstændig af AI.
På anden del af sessionen vil vi arbejde med forskellige AI-værktøjer, som man kan benytte sig af i sin ledelsespraksis. Her vil vi først illustrere brugen af værktøjer i plenum efterfulgt af gruppearbejde med AI-værktøjer. På den måde bliver du som deltager klædt bedre på til at vurdere, hvordan du kan bruge AI som et værktøj i din ledelse.
Postdoc
Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse
Lektor
School of Public Affairs, Arizona State University & Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
Dette års konference afsluttes med to engagerede forskeroplæg om hvordan god offentlig ledelse kan praktiseres.
Du vil blive klogere på:
”Det er der, hvor Kong Frederiks Center for Offentlig ledelse virkelig adskiller sig fra andre. Det er forskningsbaseret. Det er ikke noget med, "jeg synes..". Det er baseret på data og forskning. Det er derfor, det har meget høj kvalitet.”