Aarhus Universitets segl

Distribueret ledelse

Distribueret ledelse er en ledelsesform, som indebærer, at ledelsesopgaver bliver løst i samarbejde mellem den formelle leder og en eller flere medarbejdere. 


Artikler

Ledelsestræning: Det er ikke altid lige nemt

10.09.21 Af Anne Mette Kjeldsen, Anders Valentin Bager og Lotte Bøgh Andersen

Der er ofte et stykke vej fra din egen opfattelse af din ledelse og til medarbejdernes opfattelse af din ledelse. Men her kan ledelsestræning heldigvis give en hjælpende hånd. Dog er nogle ledelsesformer nemmere at træne end andre. Fx viser nyt studie, at du med ledelsestræning nemmere kan komme ud over rampen med din verbale anerkendelse end med distribueret ledelse. Læs mere her.


Afstemt distribueret ledelse: Hvorfor og hvordan?

11.02.21 Af Anne Mette Kjeldsen og Lotte Bøgh Andersen

Distribueret ledelse er en ledelsesform, hvor formelle ledere og medarbejdere i en organisation deles om at udøve ledelse. Det kan bidrage til at skabe resultater på uddannelsesområdet i form af øget trivsel, bedre koordination og mere læring. Fordelene kommer imidlertid ikke af sig selv, og der er flere faldgruber. Denne artikel giver en introduktion til distribueret ledelse og pointerer vigtigheden af, at delingen af ledelsesopgaver er afstemt.

Artiklen er fra temanummeret "Distribueret ledelse – redskaber og udfordringer" i tidskriftet Ledelse i morgen.


Få talt om dit ledelsesspænd

11.02.21 Af Anders Valentin Bager, Christian Bøtcher Jacobsen og Lars Dahl Pedersen

Har du for mange eller for få medarbejdere? Begge dele har betydning for den ledelse, du kan udøve. Selvom der ikke findes et præcist svar på det optimale antal medarbejdere, du kan være leder for, så er der nogle ting, du kan drøfte med din chef, hvis du oplever, at dit ledelsesspænd er for stort.  


Ledelse er et samarbejde – både på tværs af organisatoriske grænser og sammen med medarbejderne

20.06.20 Af Anders Valentin Bager og Christian Nyvang Qvick

Hvad indebærer det at bedrive tværgående ledelse og distribueret ledelse? Og hvad skal du være opmærksom på for at lykkes med begge ledelsesformer? Det kan du blive klogere på her.Store ledelsesspænd har konsekvenser

29.01.20 | Af Lars Dahl Pedersen og Christian Bøtcher Jacobsen

For store lederspænd i sundhedsvæsenet kan resultere i alt fra dalende jobtilfredshed og øget medarbejderomsætning til flere utilsigtede hændelser og arbejdsulykker.


Hvad gør vi med al den stress? God ledelse er kun en del af løsningen

17.06.19 | Af Christian Nyvang Qvick

Danskerne er stressede – både medarbejdere og ledere. Men hvorfor? Forskere og eksperter gav deres bud på Folkemødet: Ubalancer i jobbet, mangelfuld ledelse og dårlige ledelsesmæssige rammevilkår til at håndtere stress.


Kronik: Al den snak om dårlig ledelse - men hvad er god ledelse egentlig?

18.05.19 | Af Anne Mette Kjeldsen, Christian Bøtcher Jacobsen, Ellen Wanned Hall, Lotte Bøgh Andersen og Mickael Bech

Dårlig ledelse giver stress, frustrerede medarbejdere, flere sygedage og dårlige resultater for borgerne. God ledelse kan derimod få organisationen til at lykkes bedre, samtidig med at medarbejderne trives. Det handler om at sætte en tydelig retning og skabe resultater sammen med og via andre, hvilket imidlertid er lettere sagt end gjort.


Løs ledelsesopgaverne i samspil med medarbejderne

18.03.19 | Af Christian Nyvang Qvick

Distribueret ledelse kan aflaste ledere for nogle af de daglige opgaver og samtidig sikre, at medarbejdernes kompetencer bringes bedst muligt i spil. Dog skal lederne afstemme med medarbejderne for at lykkes, viser forskning.


Har du et passende ledelsesspænd?

18.01.19 | Af Christian Nyvang Qvick

Mange offentlige ledere får i disse år ansvar for stadig flere medarbejdere. Det kan der være både fordele og ulemper ved. Læs her, hvilke forhold, der spiller ind på, hvor stort et ledelsesspænd, der er passende i din organisation, og hvad kan du gøre, hvis du oplever, at dit ledelsesspænd er for stort.


3 måder at lede på, som motiverer dine medarbejdere

14.05.2018 | Af Lotte Bøgh Andersen og Christian Nyvang Qvick

Der er groft sagt tre måder at motivere offentligt ansatte i deres daglige arbejde på. Og lederne har tilsvarende tre typer ledelse, de kan bruge til at motivere med. Bliv klogere på, hvordan det hænger sammen. To eksperter fra Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse på Aarhus Universitet, der åbner i næste uge, forklarer.

Webinarer

De nyeste resultater i ledelsesforskningen: Distribueret ledelse Med Lotte Bøgh Andersen og Ulla Wiese Christensen
Offentlig styring og distribueret ledelse Webinar lavet i samarbejde med DJØF

Aktivering af al ledelseskraft – distribueret ledelse i en krisetid Med Anne Mette Kjeldsen og Christian Nyvang Qvick
Et praktikerperspektiv på distribueret ledelse Med Anja Andreasen Schøler og Lotte Bøgh Andersen

God offentlig ledelse efter en krisetid Webinar med Christian Nyvang Qvick, Lotte Bøgh Andersen og Jette Runchel

Videoer

Distribueret ledelse i den offentlige sektor Video med Anne Mette Kjeldsen og Christian Nyvang Qvick
Distribueret ledelse Video med Mads Leth Jakobsen, Anne Mette Kjeldsen og Thomas Jønsson

Podcasts

Brinkmanns briks: Det er ledelsens skyld - det hele!

Professor og centerleder Lotte Bøgh Andersen er gæst i denne udgave af ’Brinkmanns briks’, som handler om ledelse. Vært på programmet er Svend Brinkmann, op beskrivelsen på episoden lyder sådan her:

Jeg synes egentlig ledere får skyld for lige lovligt meget. Måske er det mellemlederen i min mave, der forsøger at finde lidt syndsforladelse. I dag finder jeg ud af om det faktisk er ledelsens skyld, når det sejler på arbejdspladsen? Hvad kan vi give lederen skylden for med god samvittighed?

Podcasten er produceret af DR.


Hvad er god ledelse 5 - Del ud af dit lederskab

Invitér medarbejderne med ind i ledelsesrummet, siger lektor i arbejds- og organisationspsykologi Thomas Faurholt Jönsson, Psykologisk Institut, og forklarer i denne podcast, hvordan man som leder håndterer det.