Aarhus Universitets segl

Visionsledelse

Visionsledelse handler om, at du som leder udvikler, deler og fastholder en vision for den enhed, som du er leder for. En vision er en historiefortælling om den ideelle fremtidstilstand for din enhed.
 

    


Artikler

Få motiverede medarbejdere med meningsfuld visionsledelse

30.10.20 Af Anders Valentin Bager, Lotte Bøgh Andersen og Marie Høstrup 

Hvad skal I lykkes med at bidrage med på lang sigt, og hvorfor er det ønskværdigt? Et nyt studie viser, at det har afgørende betydning, hvilket fremtidsbillede jeres vision viser i forhold til, om det motiverer eller ej.

Visionsledelse øger medarbejdernes motivation. Men hvad betyder indholdet af visionen for denne sammenhæng? Det gør denne artikel dig klogere på.


3 indsigter: Sådan når din visionsledelse ud til medarbejderne

19.06.20 Af Anders Valentin Bager, Lotte Bøgh Andersen, Ulrich Thy Jensen og Louise Ladegaard Bro

Ledelsestræning får i højere grad offentlige ledere til at udøve visionsledelse og nå udover rampen med visionen til medarbejderne sammenlignet med ledere fra den private sektor. Det viser et studie, hvor ledere igennem et år har modtaget ledelsestræning. Læs her om tre centrale indsigter, der styrker din visionsledelse.


Ledelsen er central for at forebygge og håndtere medarbejderstress

08.10.19 | Af Tanja Kirkegaard, Malene Friis Andersen, Ligaya Dalgaard, Christian Bøtcher Jacobsen, Mickael Bech

Stress er organisatorisk forankret, og derfor har lederen en vigtig rolle i at forebygge og håndtere stress hos medarbejderne, så risikoen for langvarigt sygefravær reduceres.


Hvad gør vi med al den stress? God ledelse er kun en del af løsningen

17.06.19 | Af Christian Nyvang Qvick

Danskerne er stressede – både medarbejdere og ledere. Men hvorfor? Forskere og eksperter gav deres bud på Folkemødet: Ubalancer i jobbet, mangelfuld ledelse og dårlige ledelsesmæssige rammevilkår til at håndtere stress.


Kronik: Al den snak om dårlig ledelse - men hvad er god ledelse egentlig?

18.05.19 | Af Anne Mette Kjeldsen, Christian Bøtcher Jacobsen, Ellen Wanned Hall, Lotte Bøgh Andersen og Mickael Bech

Dårlig ledelse giver stress, frustrerede medarbejdere, flere sygedage og dårlige resultater for borgerne. God ledelse kan derimod få organisationen til at lykkes bedre, samtidig med at medarbejderne trives. Det handler om at sætte en tydelig retning og skabe resultater sammen med og via andre, hvilket imidlertid er lettere sagt end gjort.


Visionsledelse: Hvilke faldgruber bør du være opmærksom på?

15.03.19 | Af Christian Nyvang Qvick og Marie Høstrup

Offentlige ledere skal kunne sætte en meningsfuld retning via en klar vision. Det lyder enkelt, men visionsledelse er en af de sværeste ledelsesformer. For hvad er egentlig visionsledelse? Hvorfor bør du som offentlig leder interessere dig for det, og hvilke faldgruber skal du være opmærksom på, når du udøver visionsledelse? Det kan du blive klogere på her.


Sådan påvirker ledelse patientbehandling og dødelighed i sundhedsvæsenet

15.01.19 | Af Christian Bøtcher Jacobsen, Rebecca Risbjerg Nørgaard og Mathias Rask Østergaard-Nielsen

Der er evidens for, at ledelse direkte kan påvirke patienters behandling, dødelighed og tilfredshed i sundhedsvæsenet.


Politi og ungdomsvejledning: Vigtigheden af visionens indhold

11.09.18 | af Marie Høstrup og Lotte Bøgh Andersen

Visionsledelse giver motiverede medarbejdere. Ny forskning viser dog, at medarbejderne skal opleve visionens indhold som samfundsrettet, hvis visionsledelse skal øge medarbejdernes motivation for at gøre en forskel for samfundet og andre mennesker.


Offentlige ledere er bedre til at lære at sætte retning end private ledere

23.08.18 | Af Lotte Bøgh Andersen og Anne Bøllingtoft

Ledere skal udvikle sig, siger Ledelseskommissionen. Men kan de overhovedet det? Og hvad med fordommene om, at private ledere er bedre til at udvikle sig end offentlige ledere? Det bidrager verdens største ledelseseksperiment til at give svar på.


3 måder at lede på, som motiverer dine medarbejdere

14.05.2018 | Af Lotte Bøgh Andersen og Christian Nyvang Qvick

Der er groft sagt tre måder at motivere offentligt ansatte i deres daglige arbejde på. Og lederne har tilsvarende tre typer ledelse, de kan bruge til at motivere med. Bliv klogere på, hvordan det hænger sammen. To eksperter fra Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse på Aarhus Universitet, der åbner i næste uge, forklarer.

Webinarer

Webinar: Visionsledelse Med Caroline Howard Grøn, Lotte Bøgh Andersen og Dorthe Crüger

Videoer

Visionsledelse Med Christian Bøtcher Jacobsen
Visionsledelse Med Louise Ladegaard Bro og Lotte Bøgh Andersen

Ledere skal sætte retning Lotte Bøgh Andersen, Kristian Dahl og Claus Elmholdt diskuterer Ledelseskommissionens anbefalinger

Podcasts

Brinkmanns briks: Det er ledelsens skyld - det hele!

Professor og centerleder Lotte Bøgh Andersen er gæst i denne udgave af ’Brinkmanns briks’, som handler om ledelse. Vært på programmet er Svend Brinkmann, op beskrivelsen på episoden lyder sådan her:

Jeg synes egentlig ledere får skyld for lige lovligt meget. Måske er det mellemlederen i min mave, der forsøger at finde lidt syndsforladelse. I dag finder jeg ud af om det faktisk er ledelsens skyld, når det sejler på arbejdspladsen? Hvad kan vi give lederen skylden for med god samvittighed?

Podcasten er produceret af DR.


Vov at Vide #2 - Sådan bliver du en bedre leder

En god leder kan få medarbejderne til at yde deres bedste ved at opstille fælles visioner for organisationen og få de ansatte til at arbejde sammen mod fælles mål. Når medarbejderne samarbejder og yder deres ypperste for at bidrage til det fælles mål, er resultatet en bedre og mere effektiv offentlig sektor til glæde for os alle sammen.


Hvad er god ledelse 1 - Søløveprincippet

Nogle ledere er bare bedre end andre ledere. Men hvad gør en leder til en god leder? Professor Lotte Bøgh Andersen, Institut for Statskundskab, og centerleder på Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse på Aarhus BSS, fortæller i dette afsnit om forskellige ledelsesformer.

Datarapporter

Datainformeret visionsledelse

August 2021 Af Daniel Skov Gregersen, Kathe Udengaard Elbæk, Ina Bøge Eskildsen, Jakob Majlund Holm, Simon Calmar Andersen og Lotte Bøgh Andersen

Undersøgelsen er udarbejdet i samarbejde med Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.