Aarhus Universitets segl

Motivation

Motivation i en arbejdssammenhæng er den energi, du er villig til at lægge i opnåelsen af et givent mål i forbindelse med dit job. Grundlæggende skelner vi mellem tre former for motivation:

  1. Ydre motivation. Her handler det om at opnå belønning eller undgå straf - fx løn eller mundtlig anerkendelse. 
  2. Public service motivation. Dette er motivationen for at gøre noget godt for andre eller for samfundet. 
  3. Indre opgavemotivation. Her er det interessen i selve arbejdsopgaven, der er drivkraften. 

Artikler

Få motiverede medarbejdere med meningsfuld visionsledelse

30.10.20 Af Anders Valentin Bager, Lotte Bøgh Andersen og Marie Høstrup 

Hvad skal I lykkes med at bidrage med på lang sigt, og hvorfor er det ønskværdigt? Et nyt studie viser, at det har afgørende betydning, hvilket fremtidsbillede jeres vision viser i forhold til, om det motiverer eller ej.

Visionsledelse øger medarbejdernes motivation. Men hvad betyder indholdet af visionen for denne sammenhæng? Det gør denne artikel dig klogere på.


Ledelse i en krisetid: Sæt fokus på motivation, distance og omdømme

07.05.20 Af Anders Valentin Bager og Christian Nyvang Qvick

Med coronakrisen er rammebetingelserne med ét blevet ændret for at udøve offentlig ledelse. Tre fokuspunkter kan hjælpe dig som leder med at skabe resultater i en krisetid: medarbejdermotivation, distanceledelse og omdømmeledelse.  


Kronik: Al den snak om dårlig ledelse - men hvad er god ledelse egentlig?

18.05.19 | Af Anne Mette Kjeldsen, Christian Bøtcher Jacobsen, Ellen Wanned Hall, Lotte Bøgh Andersen og Mickael Bech

Dårlig ledelse giver stress, frustrerede medarbejdere, flere sygedage og dårlige resultater for borgerne. God ledelse kan derimod få organisationen til at lykkes bedre, samtidig med at medarbejderne trives. Det handler om at sætte en tydelig retning og skabe resultater sammen med og via andre, hvilket imidlertid er lettere sagt end gjort.


6 faldgruber i verbal anerkendelse

11.03.19 | Af Christian Nyvang Qvick

Verbal anerkendelse som ledelsesstrategi fremmer medarbejdernes motivation og engagement. Men du kan også glide i den anerkendende bananskræl, hvis du ikke har blik for de faldgruber, verbal anerkendelse rummer.


Politi og ungdomsvejledning: Vigtigheden af visionens indhold

11.09.18 | af Marie Høstrup og Lotte Bøgh Andersen

Visionsledelse giver motiverede medarbejdere. Ny forskning viser dog, at medarbejderne skal opleve visionens indhold som samfundsrettet, hvis visionsledelse skal øge medarbejdernes motivation for at gøre en forskel for samfundet og andre mennesker.


3 måder at lede på, som motiverer dine medarbejdere

14.05.2018 | Af Lotte Bøgh Andersen og Christian Nyvang Qvick

Der er groft sagt tre måder at motivere offentligt ansatte i deres daglige arbejde på. Og lederne har tilsvarende tre typer ledelse, de kan bruge til at motivere med. Bliv klogere på, hvordan det hænger sammen. To eksperter fra Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse på Aarhus Universitet, der åbner i næste uge, forklarer.

Webinarer

Opretholdelse af medarbejdermotivation i en krisetid Med Lotte Bøgh Andersen og Christian Nyvang Qvick
Et praktikerperspektiv på medarbejdermotivation Med Ina Risom Bøge Eskildsen og Christian Nyvang Qvick

Videoer

Visionsledelse Visionsledelse understøtter medarbejderes motivation for at gøre godt for andre og for samfundet
Verbal anerkendelse Medarbejdere, der bliver anerkendt af deres leder, nyder i højere grad at udføre deres arbejde.

Podcasts

Brinkmanns briks: Det er ledelsens skyld - det hele!

Professor og centerleder Lotte Bøgh Andersen er gæst i denne udgave af ’Brinkmanns briks’, som handler om ledelse. Vært på programmet er Svend Brinkmann, op beskrivelsen på episoden lyder sådan her:

Jeg synes egentlig ledere får skyld for lige lovligt meget. Måske er det mellemlederen i min mave, der forsøger at finde lidt syndsforladelse. I dag finder jeg ud af om det faktisk er ledelsens skyld, når det sejler på arbejdspladsen? Hvad kan vi give lederen skylden for med god samvittighed?

Podcasten er produceret af DR.


Hvad er god ledelse 1 - Søløveprincippet

Nogle ledere er bare bedre end andre ledere. Men hvad gør en leder til en god leder? Professor Lotte Bøgh Andersen, Institut for Statskundskab, og centerleder på Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse på Aarhus BSS, fortæller i dette afsnit om forskellige ledelsesformer.


Hvad er god ledelse 2 - Public service som motivation

Hvordan påvirker forskellige former for ledelse medarbejdernes motivation? Det forklarer leder af Kong Frederiks Center for Offentlig ledelse, professor i statskundskab, Lotte Bøgh Andersen, i dette afsnit.


Hvad er god ledelse 4 - Motivér dine medarbejdere

Motiverede medarbejdere skaber resultater. Men hvordan kan lederen arbejde med sine medarbejderes motivation? Og skal man det? Lektor i statskundskab ved Aarhus BSS, Christian Bøtcher Jacobsen fortæller i denne podcast om, hvordan man kan arbejde med motivation.