Organisering og ledelse af det fagprofessionelle samarbejde er et vigtigt omdrejningspunkt i udviklingen af den danske folkeskole. Elevernes læring og trivsel forventes at afhænge af, hvordan lærere og pædagoger samarbejder om at styrke undervisningskvaliteten. Samtidig kan samarbejdet også understøtte de fagprofessionelles motivation og oplevede kompetencer. Udgangspunktet for dette projekt er derfor at undersøge, hvordan og i hvilket omfang de fagprofessionelle samarbejder, hvilke effekter samarbejdet har, og hvordan det bedst kan understøttes organisatorisk og ledelsesmæssigt.
Over de senere år er der i stigende grad kommet fokus på det læringsorienterede fagprofessionelle samarbejde i den danske folkeskole. Under overskriften ”professionelle læringsfællesskaber” er kernen i samarbejdet elevernes faglige og sociale udvikling med afsæt i data og forskningsbaseret viden. Der er dog mangel på viden om effekterne af den massive investering fra offentlige og private midler i at udvikle det fagprofessionelle samarbejde. Samtidig savner vi svar på, hvad der organisatorisk og ledelsesmæssigt skal til for at opnå positive resultater.
Formål og metode
SAMFO projektet vil undersøge forskellige former for fagprofessionelle samarbejder og deres effekter på både lærer- og elevforhold i den danske folkeskole. Formålet er at identificere, hvordan samarbejdet kan fremme elevernes læring og trivsel samt lærernes motivation, oplevede kompetencer og undervisningspraksis. Projektet benytter sig af både kvalitative og kvantitative metoder, og det består konkret af fire delprojekter:
Projektet ledes af professor Lars Qvortrup (DPU) i samarbejde med seniorforsker Bente Bjørnholt (VIVE) og lektor Anne Mette Kjeldsen (AU). Projektgruppen består derudover af ph.d.-studerende Mathias Merrild Roerup Thorborg (DPU), forsker Mads Thau (VIVE) og adjunkt Jakob Majlund Holm (AU). Projektet er støttet med 4,990 mio. kr. fra AP Møller Fondens folkeskoledonation i perioden 2020-2023.