Aarhus Universitets segl

Evidensdagsordenens betydning for normer og krav til fagprofessionelle

Dagsordenen om evidensbaseret politik og praksis har fyldt meget siden årtusindskiftet. Det handler om, at udviklingen af politik og leveringen af offentlig service skal basere sig på den bedste, aktuelle forskningsbaserede viden.

En konsekvens af evidensdagsordenens indtog er ændrede normer og krav til fagprofessionelle. I en ny artikel udvikler adjunkt i ledelsescenteret, Anne Mette Møller, begrebet ”udtrykt professionalisme” til at beskrive denne ændring.

Udtrykt professionalisme handler om, at fagprofessionelle i dag skal kunne udtrykke deres faglighed: De skal kunne eksplicitere deres faglige skøn og ræsonnementer, være transparente om deres vidensgrundlag og dokumentere beslutninger, handlinger såvel som resultater. Artiklen er baseret på feltarbejde på området for udsatte børn og unge.

Evidensinformeret praksis er ligeledes emnet for bogen "What Works Now? Evidence-Informed Policy and Practice", som Anne Mette Møller også har bidraget til. Bogen giver et overblik over evidensdagsordenens udvikling på en række fagområder i forskellige lande og beskriver eksempelvis, hvordan evidens bliver produceret, formidlet og bragt i spil i frontlinjen. Bogen er skrevet på lettilgængeligt engelsk og giver offentlige ledere mulighed for at blive klogere på, hvad det kræver at indfri ambitionen om en evidensbaseret praksis.