Essays

En central del af Magtudredningen 2.0 er en bred inddragelse af forskere, hvis forskning kredser om et eller flere af Magtudredningen 2.0’s 15 temaer. Ved afholdelse af tilsvarende 15 workshops med hver sit tema som omdrejningspunkt, er forskere fra forskellige universiteter og institutioner igennem åbne calls blevet inviteret til at præsentere dels deres forskning, herunder hvad de mener bør inkluderes i en magtudredning, dels deres opfattelse af, hvad man inden for det givne emne mangler forskningsmæssig viden om. Oplægsholdere er følgende blevet inviteret til at omarbejde deres oplæg til et essay. De forskellige essays er forfatternes perspektiver på centrale tematikker for en dansk magtudredning og har således forfatterne som afsendere.  

Magtudredningen 2.0’s workshops og oplægsholdernes essays udgør en vigtig del i processen mod at identificere de konkrete forskningsspørgsmål, som er særligt væsentlige inden for hvert forskningstema. Udover at fungere som input til forskningsledelsens arbejde giver offentliggørelsen af essays på Magtudredningen 2.0’s webside offentligheden indblik i projektets problemafdækkende fase.   

Tema 2: Hvad er vilkårene for Folketingets arbejde i det 21. århundrede?

Tema 3: Hvordan fungerer samspillet mellem folkestyrets nationale institutioner i det 21. århundrede?

Tema 4: Hvad er vilkårene for det lokale og regionale demokrati i det 21. århundrede?

Tema 6: Hvilken politisk rolle spiller økonomiske ressourcer – som kontrolleret af f.eks. store virksomheder, private fonde og erhvervs- og arbejdsgiverorganisationer – i det 21. århundrede?

Tema 7: Hvilke forskydninger har der været i magtbalancen mellem danske institutioner og internationale aktører i det 21. århundrede?

Tema 8: Hvordan sikres den demokratiske repræsentation i det 21. århundrede?

Tema 9: I hvilken grad opfatter borgerne det danske demokrati i det 21. århundrede som legitimt – og i hvilken grad er opfattelserne præget af mistillid, afmagt og polarisering?

Tema 10: Hvordan deltager borgerne i den demokratiske proces og civilsamfundet i det 21. århundrede?

Tema 11: Hvad er vilkårene for mødet mellem borgerne og centrale velfærdsorganisationer i det 21. århundrede?

Tema 12: Hvilken rolle spiller værdipolitiske konfliktlinjer som f.eks. religion, klima, ytringsfrihed og identitetspolitik i den offentlige debat?

Tema 13: Hvilken betydning har ‘public service’-medier og traditionelle medier såsom dagblade for den offentlige debat i det 21. århundrede?

Tema 14: Hvilken indflydelse har tech-giganterne på det danske demokrati?