Aarhus Universitets segl

Moralsk stress blandt velfærdsprofessionelle

Betydningen af moralsk stress for opgaveløsning og organisatoriske resultater i den offentlige sektor.

Baggrund for projektet

Som samfund er vi afhængige af frontlinjemedarbejdere, som bruger professionel viden og normer til at løse centrale velfærdsopgaver. Det udfordres af personalemangel og medarbejderfastholdelse, som mange velfærdsområder i den offentlige sektor står overfor. Samtidig viser en undersøgelse af danske folkeskolelærere fra 2023, at flere lærere føler, at de ”ikke slår til”, hvilket påvirker dem i deres arbejde. Hidtil har forskningen især fokuseret på motivation og såkaldte coping-mekanismer for at forstå velfærdsprofessionelles adfærd, men det indfanger dog ikke i tilstrækkelig grad velfærdsprofessionelles oplevelse af faglig utilstrækkelighed. Det kan begrebet moralsk stress råde bod på.

Begrebet moralsk stress stammer fra sygeplejeforskning og forekommer, når en person i kraft af sin faglige viden og sine faglige normer ved, hvad der er det rigtige at gøre i en situation, men hvor rammevilkår gør det umuligt. Den moralske stress kommer til udtryk som følelsesmæssigt ubehag hos den enkelte såsom dårlig samvittighed eller følelsen af at svigte borgerne. Undersøgelser af moralsk stress kan dermed bidrage til en dybere forståelse af, hvilke konsekvenser det har for velfærdsprofessionelles opgaveløsning, når de forhindres i at gøre, hvad de finder fagligt rigtigt. Men hvor udbredt er moralsk stress egentlig blandt velfærdsprofessionelle i Danmark? Og hvilke muligheder har ledere for at modvirke moralsk stress blandt deres medarbejdere? Det ved vi faktisk ikke ret meget om.

Projektets formål og undersøgelsesdesign

Projektets overordnede formål er at skabe viden om betydningen af moralsk stress blandt velfærdsprofessionelle, der arbejder i offentlige organisationer.

På det teoretiske plan bidrager projektet ved at videreudvikle forståelsen af begrebet moralsk stress samt skitsere den mekanisme, hvorigennem moralsk stress kan tænkes at påvirke både den enkelte medarbejder og de organisatoriske resultater. Derudover inddrager projektet betydningen af ledelse, hvor der fokuseres på, hvordan faglig ledelse kan have betydning for medarbejdernes oplevelse af moralsk stress. Projektet trækker på indsigter fra den eksisterende forskning i ledelse, offentlig forvaltning og fagprofessionelle.

Projektets undersøgelsesdesign består af en kombination af spørgeskemadata og registerdata på skoleområdet. Sammenfattende er nogle af de centrale forskningsspørgsmål i projektet:

  • Hvordan kan vi forstå moralsk stress?
  • Hvilken betydning har moralsk stress for individuelle og organisatoriske outcomes?
  • Har lederes udøvelse af faglig ledelse betydning for, om medarbejderne oplever moralsk stress?

Yderligere information om projektet

Projektet ledes og gennemføres af ph.d.-studerende Laura Bundgaard (balu@ps.au.dk). Professor Lotte Bøgh Andersen er hovedvejler, og lektor Morten Jakobsen er bivejleder.