Aarhus Universitets segl

Outreach 2023

Andreas Brøgger Albertsen debatterer automatisk organdonation i DR Deadline. Programmet blev udsendt på DR2, 30. januar 2023: https://www.dr.dk/drtv/episode/deadline_-skal-vi-have-automatisk-organdonation_365633 (link er ikke aktivt efter d. 31.12.2023).


Andreas Brøgger Albertsen, samfundsforsker ved Aarhus Universitet, udfordrer det danske Etiske Råds påstande om en ny model for organdonation. Den foreslåede model ville skifte fra en tilvalgs- til en fravalgsmodel, kendt som formodet samtykke, hvor personer automatisk betragtes som donorer, medmindre de aktivt fravælger det.

Det Etiske Råd er imod modellen og henviser til en rapport fra Dansk Center for Organdonation fra 2021, som argumenterer for, at der ikke er klar evidens for, at formodet samtykke øger antallet af donorer. Albertsen, som kritiserer denne rapport, påpeger, at den er metodisk fejlagtig og ikke tager alle relevante studier med i betragtning. Han mener, at rapportens snævre fokus på juridiske ændringer, frem for bredere faktorer som øget offentlig opmærksomhed, begrænser dens resultater. Albertsen mener, at selvom det er svært at bevise den præcise effekt, er det nye system sandsynligvis til gavn for antallet af donorer. Artiklen blev bragt i Weekendavisen, 5. februar 2023: https://www.weekendavisen.dk/2023-5/ideer/hjerter-i-underskud.


Andreas Brøgger Albertsen holder en virtuel samtale med Zetland omkring organdonation. Samtalen blev afholdt i samarbejde med Zetland, 14. marts 2023: https://www.zetland.dk/historie/sO0Vrjly-aO0VARz6-e22f5.


Lau Lilleholt Harpviken snakker om løgne og hvorfor alle lyver indimellem. Han argumenterer for, at vi lyver, når det kan betale sig – om det kan betale sig bliver afgjort på baggrund af seks store faktorer, heraf hvilke fordele man kan opleve eller ulemper man kan undgå, hvad er sandsynligheden for at blive opdaget og herudover tre mere psykologiske faktorer. Derudover fortæller forskning, at mennesker med anti-scoiale persnolighedstræk typisk lyver mere om ting, der gavner sig selv, mens det er modsat for mennesker med pro-sociale personlighedstræk. Podcasten blev bragt af Radio4, 20. april 2023 (indslag starter ved 10min10sek): https://radio4.dk/podcasts/missionen/vi-lyver.


Andreas Brøgger Albertsen diskuterer i P3: Påstand mod Påstand om alt kan købes for penge. Podcasten blev bragt af P3, 17. maj 2023: https://www.dr.dk/lyd/p3/pastand-mod-pastand/pastand-mod-pastand-2023-05-15.


Lau Lilleholt Harpviken argumenterer mod fordommen om, at folk fra fattige lande lyver mere end andre. Det mener Lau Lilleholt Harpviken ikke er sandt på baggrund af et stort dansk forskningsprojekt, der viser, at alle mennesker lyver. Artiklen blev bragt i Politiken, 5. juni 2023 (bag betalingsvæg): https://politiken-dk.ez.statsbiblioteket.dk/danmark/oekonomi/art9371459/Mange-tror-at-folk-i-fattige-lande-er-mere-uærlige.-Det-passer-ikke .