Aarhus Universitets segl

Outreach 2022

Kasper Lippert-Rasmussen fremhæver i en artikel den udfordring, mediernes fokus på politisk hykleri skaber for visse dagsordener. Han påpeger, at politikere, herunder medlemmer af Enhedslisten, som ønsker omfordeling og bekæmpelse af ulighed, lever i samme virkelighed som deres kollegaer trods deres anderledes politiske idealer. Lippert-Rasmussen understreger, at det kan være kostbart for politikere at forfægte synspunkter, der strækker sig ud over deres egen livssituation, hvilket kan undergrave deres troværdighed og effektivitet. Han påpeger også, at demokratisk politik kræver kompromiser, selvom disse kan opfattes som kompromitterende, og at renfærdige dogmatikere kan finde det svært at navigere i denne virkelighed. Artiklen blev bragt i Politiken, 20. februar 2022 (bag betalingsvæg).


Lotte Thomsen skyder ideen om spædbarnet som en blank tavle ned. Hun laver forsøg med børn på 6-18 måneder, og hun fortæller, hvordan de små mennesker kommer med indbyggede antagelser om verden. De har avanceret forståelse for dominans og sociale hierarkier, foretrækker individer, der samarbejder og går ind for straf til dem, der ikke gør. Og de kender forskel på 'dem' og 'os'. Podcasten "24 spørgsmål til professoren" er udgivet af Weekendavisen, 5. september 2022: https://www.weekendavisen.dk/podcast/24sporgsmaal.


Søren Flinch Midtgaard reflekterer over Tinders algoritme og dens potentielle diskriminerende effekter. Midtgaard har forsket i begrebet 'lookism', det, at man kan blive diskrimineret på baggrund af udseende. Han forklarer, at algoritmen kan reproducere stereotype opfattelser af, hvordan en ideel partner ser ud, hvilket kan føre til markant forskelsbehandling baseret på udseende. Attraktive personer klarer sig bedre generelt, og Tinder præsenterer brugerne for fotos, der ligner dem, de tidligere har liket. Midtgaard påpeger, at dette kan medføre en moralsk forkastelig udvælgelse, som vi ikke ville acceptere i det virkelige liv. Han argumenterer for, at vores præferencer ofte er resultatet af mange års diskrimination og ulighed, og at vi derfor bør se kritisk på dem. Selvom Tinder ikke tracker etnicitet, kan resultaterne stadig være diskriminerende, hvilket Midtgaard mener, vi bør forsøge at modvirke ved at reflektere over vores biases. Artiklen er bragt i Politiken, 13. september 2022 (bag betalingsvæg).


Lasse Laustsen, der forsker i politisk psykologi og vælgeradfærd på Aarhus Universitet, forklarer, at menneskers politiske hjerne blev udviklet på savannen og fungerer på en mindre skala. Når politik bliver for kompliceret, fokuserer vi på enkeltsager og politikere frem for abstrakte problemstillinger og partier. Laustsen bemærker, at fysisk stærke mænd ofte går ind for mindre omfordeling af ressourcer, da de i stenalderen kunne finde ressourcer selv, mens mindre mænd og kvinder havde behov for mere lige deling. Desuden viser forskning, at vi ofte stemmer på personer, der fysisk ligner os selv, hvilket kan stamme fra fordelene ved at have familiemedlemmer som ledere i tidlige menneskelige grupper.

Laustsen peger på, at vores stenalderhjerne kan forklare bandwagon-effekten, hvor vi påvirkes af meningsmålinger og stemninger i medierne, og at denne effekt kan skabe sneboldeffekter i valgkampe, hvor vælgere påvirkes af mediebilledet, hvilket igen påvirker meningsmålingerne. Artiklen blev bragt i Kristeligt Dagblad, 27. november 2022: https://www.kristeligt-dagblad.dk/liv-og-sjael/derfor-foelger-vi-med-stroemmen-naar-valgkampen-bliver-kompliceret.


Michael Bang Petersen, professor i statskundskab, bidrager til en global undersøgelse, der afdækker omfattende diskrimination mod uvaccinerede personer. Ifølge Petersen viser undersøgelsen, at vaccinerede personer ofte ser uvaccinerede som inkompetente og utroværdige, og at denne holdning kan strække sig til at omfatte samfundsmæssige og politiske rettigheder. Han forklarer, at den negative reaktion fra vaccinerede på uvaccinerede er en naturlig psykologisk reaktion, hvor folk opfatter uvaccinerede som "free-riders", der drager fordel af andres ansvarlige handlinger i forhold til folkesundheden.

Petersen advarer om, at den stærke fordom mod uvaccinerede kan true deres grundlæggende rettigheder, især i nogle lande. Han understreger, at denne fordomsfulde holdning kan skabe yderligere mistillid, hvilket kan forhindre en effektiv håndtering af pandemien og efterlade samfundet mere polariseret og opdelt. Petersen og hans kolleger anbefaler, at myndigheder undgår moralsk fordømmelse som metode til at overbevise folk om at blive vaccineret, da dette kan forværre fordommene og modarbejde vaccinationsindsatsen. Artiklen blev bragt i Daily Mail, 8. december 2022: https://www.dailymail.co.uk/news/article-11510627/Covid-vaccine-snobbery-revealed-huge-global-study.html. Artiklen er på engelsk.