Aarhus Universitets segl

Outreach 2024

Andreas Brøgger Albertsen kommenterer på regeringens forslag om at ændre organdonation til et aktivt fravalg, som går direkte i mod Etisk Råds anbefaling. I følge Albertsen er der forskning der støtter op om, at flere mennesker melder sig til organdonation med en model, der baserer sig på aktivt fravalg i modsætning til aktivt tilvalg. Dette går mod Etisk Råd, der skriver i deres anbefaling, at de antager, at registreringsgraden vil falde ved en model baseret på aktivt fravalg. Albertsen argumenterer, at en ny model med aktivt fravalg vil give mere afklaring omkring, hvad folks holdning er til organdonation, hvilket vil sætte færre familier i den svære situation, hvor det er uklart, hvad folk ønsker. Podcasten blev bragt af Radio4, 19. februar 2024: https://radio4.dk/podcasts/det-roede-hjoerne/organdonation-hvem-ejer-din-krop.


Kasper Lippert-Rasmussen behandler begrebet hyklerisk tavshed efter sagen om, at Alex Vanopslagh, forperson for LA, modtog uberretiget skattefrit tilskud for dobbelt husførelse efter LA's valgkampagne 'Du kan godt' i 2022. Hyklerisk tavshed definerer den disciplin af etikken, der undersøger de etiske normer, som regulerer, hvornår det er moralsk forsvarligt at bebrejde eller undlade at bebrejde. Hyklerisk tavshed er, at man undlader at bebrejde eksempelvis sig selv, venner eller partifællers fejl, mens man stadig bebrejder andre, herunder politiske modstandere, for selvsamme fejl. at vi lader venner slippe let ud af kritik, mens vi er bedre til at kritisere mennesker, vi ikke bryder os om.

Lippert-Rasmussen diskuterer konsekvenserne af hyklerisk tavshed og hyklerisk bebrejdelse, og hypotiserer, at det altid bør være det rigtige at bebrejde andre (uanset om det er hyklerisk eller ej), fordi det forbedre personers moralske kompas. Artiklen blev bragt på videnskab.dk, 3. marts 2024.


Kasper Lippert-Rasmussen diskuterer algoritmisk fairness efter en omstridt algoritme er blevet kritiseret for at racediskriminere. Algoritmen der bruges som hjælpemiddel til at afgøre risikoen for recidivering blandt lovovertrædere, anvendt til at bestemme fængselsstraffens strenghedsgrad i USA, viste to fejltyper fordelt på race: falske positive og falske negative risikovurderinger. I følge en analyse af retsafgørelser fra 2013-2014 i Broward County, Florida, var algoritmen mere tilbøjelig til at give falske negative til hvide lovovertrædere, hvilket resulterede i mildere fængselsstraffe til forbrydere, der brude have fået en længere straf. Samtidigt var algoritmen dobbelt så sandsynlig til at give falske positive til sorte lovovertrædere, der derfor har afsonet strengere fængselsstraffe end de burde. Dette er en problemstilling, der typisk skal løses gennem kalibrering af algoritmen.

Lippert-Rasmussen pointerer, at eftersom vi ser en stadig stigende anvendelse af algoritmer i alle mulige sammenhænge, er dilemmaet om algoritmisk fairness i virkeligheden en langt mere omfattende samfundsmæssig udfordring. Det er derfor værd at minde om, at vi i nogle ikke-algoritmiske sammenhænge mener, at kalibrering ikke er en nødvendig betingelse for fairness, mener Lippert-Rasmussen. Artiklen blev bragt på videnskab.dk, 18. april 2024.


Kasper Lippert-Rasmussen argumenterer for, at det er diskriminerende at ansætte folk på baggrund af deres personlighed. Det har han sammen baseret på to centrale argumenter fra forskning i kønsdiskrimination i ansættelsesprocesser, som han argumenterer for er overførbare til diskrimination på baggrund af personlighedstyper. Det første argument er baseret på irrelevans-indvendningen, der bygger på, at det er moralsk forkert at ansætte personer på baggrund af andet end deres kvalifikationer. Det andet argument er baseret på fairness-indvendingen, som definerer, at det er moralsk forkert at ansætte personer på baggrund af egenskaber, de ikke selv har kontrol over. Artiklen blev bragt på videnskab.dk, 24. maj 2024.


Lasse Laustsen kommenterer på, hvorfor Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg fremgår på valgplakater til Europa-Parlamentsvalget i 2024. I følge Laustsen viser forskning, at ukendte kandidater kan klare sig godt på valgdagen, hvis de umiddelbart – ud fra deres ansigt på valgplakaten – fremstår attraktive eller virker kompetente. Nyheden blev bragt på DR, 18. maj 2024: https://www.dr.dk/nyheder/seneste/de-stiller-ikke-op-alligevel-vil-stoejberg-og-loekke-vaere-paa-deres-partiers-eu.


Søren Flinch Midtgaard kommenterer på selvtægt og juridiske og moralske grænser efter flere danskere i det seneste år har taget sagen i egen hånd og begået selvtægt – betegnet "Batmansyndromet". Der er kommet flere onlinegrupper, der udgiver sig for at være mindreårige for at lokke angiveligt pædofile mænd til affolkede områder for derefter at overfalde dem. Dette kan underminerer retsstaten, hvorfor politikere ønsker at stramme lovgivningen. Artiklen blev bragt af Weekendavisen, 13. august 2024.