Er du interesseret i EU og Danmarks muligheder for at præge Europa, når vi overtager formandskabet 1. juli, så læs med her. Det gælder også, hvis du har overvejet en karriere i EU-systemet. For der er brug for flere danskere i EU-systemet. Kom og bliv klogere på potentialet i EU-formandskabet og mulighederne for at få en karriere i EU’s institutioner!
Den 1. juli 2025 overtager Danmark formandskabet i EU. Det sker på et kritisk tidspunkt for det europæiske samarbejde. Der er store udfordringer på den globale front. Krig i Ukraine, ny præsident i USA, uro i Mellemøsten og et stadig mere bevidst Kina. Der er også spændinger internt i samarbejdet. Den fransk-tyske akse knager i fugerne, den ekstreme højrefløj får mere og mere vind i sejlene, og flere og flere lande kæmper med store offentlige budgetunderskud. Samtidig kræver næsten alle de store samfundsudfordringer i dag samarbejde i Europa for at blive håndteret. Det gælder regulering af ”big tech”-industrien, stigende energipriser, uforudsigelige flygtningestrømme, imødegåelse af nye pandemier, effektiv klimapolitik, regulering af den finansielle sektor og ny-orientering af erhvervspolitikken i lyset af de nye offensive kinesiske og amerikanske statsstøtteregimer.
Hvordan vil Danmark bruge EU-formandskabet til at drive det europæiske samarbejde fremad i lyset af disse udfordringer? Det vil du få Udenrigsministeriets bud på, og du vil få mulighed for at stille alle de spørgsmål, du måtte sidde inde med.
Dagen vil også give dig en grundig orientering om mulighederne for at prøve kræfter med at arbejde i EU-systemet – både som praktikant og som færdiguddannet embedsmand. I EU’s institutioner er der ansat embedsmænd med forskellige nationaliteter. Danmark har de seneste år været underrepræsenteret i institutionerne. Det skyldes, at optaget af nye danske ansatte har været for lavt til at opveje afgangen, hvor mange danskere i EU-systemet nærmer sig pensionsalderen.
Det er vigtigt med danske ansatte i EU-institutionerne, så danske synspunkter, holdninger og værdier er repræsenteret på alle niveauer. Der er derfor brug for, at flere danskere forfølger en karriere i EU. Det første skridt er, at flere tager den såkaldte Concours (EU’s ansættelsesprøve), som er adgangsbilletten til en karriere i EU’s institutioner. Endvidere er der behov for, at flere danske studerende udnytter de gode praktikmuligheder i Bruxelles og på den måde stifter bekendtskab med EU-systemet.
Dagen indeholder derfor også en introduktion til concours-systemet (EU’s ansættelsesprøve), som er netop omlagt til et kortere og forenklet koncept. Udover at få en generel introduktion til dette system vil du få en mere ”hands-on” introduktion til Concours-prøvematerialet og gode råd om, hvordan man forbereder sig til at slippe igennem nåleøjet og bestå.
Desuden vil du få en grundig introduktion til praktikmulighederne Bruxelles. Det gælder de forskellige praktikprogrammer i EU-institutionerne, fx Kommissionens Blue Book-program, hvor forårs-ansøgningsfristen i år er den 17. marts, altså to dage efter kurset. Det gælder også de mange praktikmuligheder i nationale og internationale interesseorganisationer og regionskontorer, der er repræsenteret i Bruxelles og som løbende er i dialog med EU-systemet. Kom og mød Danmarks EU-Repræsentation og Aarhus Universitets Bruxelles-kontor, der vil give dig en grundviden om, hvordan man starter en karriere eller finder et spændende praktikophold i Bruxelles.
En lille forsmag på hvad en EU-karriere kan indebære kan fås her: EU Careers: meet EU staff from Denmark - YouTube
På dagen vil du også få mulighed for at møde tre af Institut for Statskundskabs EU-forskere: Daniel Finke, William Kjærgaard Egendal og Jens Blom-Hansen. De vil introducere de forskellige elementer i dagens program og knytte tråden til EU-forskningen.
Målgruppen for kurset er nuværende og tidligere studerende fra Aarhus Universitet – især fra de samfundsvidenskabelige og humanistiske studieretninger – som er interesserede i EU og som kunne have lyst til at gøre karriere ved en af EU’s institutioner, fx Kommissionen i Bruxelles, eller et af EU’s agenturer i medlemslandene. Kurset henvender sig dog til mange forskellige uddannelsesbaggrunde, da der ikke kun er behov for generalister, men også fageksperter og lingvister.
Opdateres løbende
For at rammesætte Danmarks kommende EU-formandskab starter denne session med, at EU-forskerne Daniel Finke og William Egendal fra Institut for Statskundskab (AU) giver en kort introduktion til EU’s politiske system med særligt fokus på rollen som formand for EU’s ministerråd.
Herefter vil kontorchef Jakob Alvi fra Udenrigsministeriet orientere om det kommende EU-formandskab. Der vil være mulighed for at stille spørgsmål til oplægget.
Der vil blive holdt en kort pause ca. midt i denne session.
Denne session starter med, at EU-forskeren Jens Blom-Hansen fra Institut for Statskundskab (AU) holder et kort oplæg om, hvorfor det er vigtigt, at der er danskere i EU-systemet.
Herefter vil kontorchef i Europa-Parlamentets General-Sekretariat Anne Mette Vestergaard fortælle om sine personlige erfaringer med at arbejde og gøre karriere i EU-systemet.
Så overtager ambassaderåd Casper Ristorp Thomsen fra Danmarks EU-repræsentation og orienterer om concours-systemet og omlægningen af systemet til et nyt simplere koncept samt orientere om mulighederne for ansættelse i EU's institutioner.
Til sidst vil denne session give dig et konkret indblik i, hvad EU's ansættelsesprøve indebærer. Aarhus Universitets EU-studenterambassadør Christina Busk Ankersen vil gennemgå det forberedende materiale, der kan tilgås på hjemmesiden for EPSO (EU’s ansættelseskontor). Du vil se eksempler på hvilke typer opgaver EU’s concours indeholder og prøve kræfter med nogle konkrete opgaver.
Som forberedelse kan deltagerne orientere sig i denne beskrivelse fra EPSO af den nye forsimplede udgave af Concours-systemet: https://eu-careers.europa.eu/en/news/new-more-modern-application-system-epso-competitions-2025/17012
Denne session starter med, at Ambassaderåd Casper Ristorp Thomsen fra Danmarks EU-repræsentation orienterer om de praktikprogrammer, som alle de store EU-institutioner har introduceret. Det gælder fx Kommissionen, Europa-Parlamentet og Ministerrådet.
Herefter vil du møde Mathias Würtz Kolster og Clara Karstens, der begge har prøvet at være praktikant i EU’s institutioner (Kommissionen, Regionsudvalget og Den Europæiske Centralbank). De vil fortælle om deres erfaringer med praktikopholdet, men også om hvordan det er at flytte til Bruxelles, Europas hovedstad, i en periode.
Sessionen afsluttes med, at EU-konsulent Jesper Bracht fra Central Denmark EU Office, Aarhus Universitets kontor i Bruxelles fortæller om det væld af praktikmuligheder, der findes i Bruxelles uden for EU-institutionerne, dvs. ved NGO’er, erhvervsorganisationer, regionale EU-kontorer o.lign.
Dagen rundes af med en drink, hvor der vil være mulighed for at udvide sit netværk og hilse på nuværende og tidligere studiekammerater.
Dato: Lørdag den 15. marts 2025
Tidspunkt: 09.30-16.30
Sted: Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
Bygning 1330, Bartholins Allé 7, 8000 Aarhus C
Pris: 250 kr. for ikke-studerende og 25 kr. for studerende.
Beløbet dækker forplejning i form af morgenmad, frokost og afslutningsdrinks
Tilmelding sker via følgende link:
Tilmeldingsfrist: 1. marts 2025
Eventuelle spørgsmål kan rettes til Jens Blom-Hansen på jbh@ps.au.dk