Nyhed

Bevillinger

Valbjørn skal gentænke islamismen

770.000 kroner fra Carlsbergfondet giver lektor i statskundskab Morten Valbjørn mulighed for at fordybe sig i arbejdet med en ny bog om islamisme. Har islamisme ændret sig i en sådan grad, at den skal gentænkes?

Morten Valbjørn
Lektor i statskundskab Morten Valbjørn Foto: Privat

Efter de arabiske revolter er der sket en transformation af islamisme i Mellemøsten. Måske kræver det en gentænkning af vores antagelser om islamisme? spørger lektor i statskundskab Morten Valbjørn ved Aarhus BSS på Aarhus Universitet.

Til at undersøge dette nærmere har Morten Valbjørn modtaget et Carlsberg Foundation Monograph Fellowship på 772.228 kroner. Bevillingen frikøber ham fra andre forpligtelser, så han fuldt ud kan koncentrere sig om arbejdet med sit nye bogprojekt “Rethinking Islamisms: The transformation of Islamist scenes in a new Middle East”.

Her vil Morten Valbjørn undersøge, hvorvidt, hvordan og hvorfor de forskellige former for mellemøstlig islamisme er blevet transformeret efter de arabiske revolter, og vurdere, hvorvidt dette kræver en fundamental gentænkning af eksisterende tilgange til og antagelser om islamisme i Mellemøsten.

Morten Valbjørn skriver følgende om bogprojektet:

”Gennem det seneste halve århundrede har forskellige former for islamisme figureret som en central faktor i mellemøstlig politik. Umiddelbart efter de arabiske revolters begyndelse i 2011 erklærede flere iagttagere imidlertid, at islamisme var ’so 20th century’, og at det nye Mellemøsten tilhørte en ung post-islamistisk generation.

I dag, ti år efter, står det klart, at islamismen langt fra har udspillet sin rolle. Forskellige islamistiske bevægelser – fra demokratisk valgte islamistiske partier som PJD i Marokko eller an-Nahda i Tunesien til ultra-voldelige jihadistiske bevægelser som Islamisk Stat – har på vigtige, men også vidt forskellige måder, således været med til at forme det aktuelle Mellemøsten. Samtidigt er det også klart, at islamismen også selv er blevet påvirket og forandret af det seneste årtis dramatiske regionale udviklinger.

På den baggrund vil projektet undersøge, hvorvidt, hvordan og hvorfor de forskellige former for mellemøstlig islamisme er blevet transformeret efter de arabiske revolter, og vurdere, hvorvidt dette kræver en fundamental gentænkning af eksisterende tilgange til og antagelser om islamisme i Mellemøsten.” 

Oops, an error occurred! Code: 2021092305353477b03da7