Ny bog: "Organdonation – Og behovet for en ny model"

I sin nye bog diskuterer Andreas Albertsen alternativerne til den nuværende danske model for organdonation. Bogen giver en systematisk etisk diskussion af, hvordan vi kan få flere til at donere deres organer.

Bogen "Organdonation - Og behovet for en ny model."
Andreas Albertsens nye bog "Organdonation - Og behovet for en ny model."

Andreas Albertsen udgiver d. 3. september 2020 bogen "Organdonation – Og behovet for en ny model."

Ny model for organdonation vil redde liv

Hver 14. dag dør en dansker, der venter på et nyt organ. Det sker trods årtiers politisk fokus, handleplaner og kampagner, der skal få flere donorer. Ny bog fra Aarhus Universitetsforlag diskuterer alternativer til den nuværende model. Den viser, at en model, hvor alle er donorer, hvis de ikke aktivt har meldt fra, er bedre end den nuværende. Den vil give flere organer og respekterer menneskers autonomi.

Hvordan får vi flere danskere til at melde sig som organdonorer? Er det etisk forsvarligt at indføre en ny model, hvor alle er donorer i udgangspunktet? Det er nogle af de spørgsmål, som en ny bog fra Aarhus Universitetsforlag besvarer.

I Danmark skal man som udgangspunkt selv melde sig til, hvis man vil være organdonor. Selvom danskerne generelt er positivt stemte over for organdonation, er der kun få det melder sig. Under hver fjerde dansker har i dag registeret sin holdning til organdonation.

Postdoc ved Institut for Statskundskab, Andreas Albertsen, præsenterer tre alternativer til den nuværende model. En hvor alle tvinges til at tage stilling, når de tager kørekort, en hvor registrerede donorer kommer foran i køen, hvis de mangler et organ og en model med aktivt fravalg. Bogen argumenterer for at Danmark skal vælge den tredje model og dermed gå samme vej som England, Holland og Island netop har gjort. Grundtanken i modellen med aktivt fravalg er, at de, der ikke ønsker at donere, aktivt skal melde fra.

"Aktivt fravalg fastholder, at den enkelte i sidste ende selv bestemmer, hvad der skal ske med sine organer. Den nuværende model bliver vendt om så de, der ikke ønsker at donere, selv skal melde fra. Erfaringerne fra andre lande viser, at det giver flere organer og redder flere liv," siger Andreas Albertsen.

Aktivt fravalg har længe været en del af den danske debat om organdonation. Forslaget er behandlet flere gange af Etisk Råd og blev drøftet i Folketinget i 2018 på baggrund af et borgerforslag. Denne udgivelse er den første bog på dansk, der giver en systematisk etisk diskussion af, hvordan vi får flere organdonorer.

Bogen er udgivet med støtte fra Carlsberg Fondet og Aarhus Universitets Forskningsfond.     

Kontakt:

Andreas Albertsen, ph.d., postdoc ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet.

aba@ps.au.dk

60917332

Oops, an error occurred! Code: 202406221203240398b2bc