Kortlægning af ledende overlægers karakteristika, ledelsesrolle, lederidentitet og ledelsesvilkår

Foto: Colourbox.dk/77517

Hvad karakteriserer ledende overlæger og deres karrierevej? Hvilken forståelse har ledende overlæger af deres ledelsesrolle og lederidentitet? Hvordan opfatter de ledende overlæger vilkårene for at bedrive ledelse, og hvordan opfatter de deres egen ledelsesadfærd?

Dette er nogle af de spørgsmål, som LID-projektet undersøger, og de første resultater fra projektet er nu tilgængelige i en dansk datarapport, der er udarbejdet af Lars Dahl Pedersen, Nanna Thomsen, Mickael Bech, Mathilde Cecchini og Christian Bøtcher Jacobsen.

Rapporten beror på en spørgeskemaundersøgelse, der i juni 2019 blev udsendt til samtlige ledende overlæger på de danske sygehuse, hvoraf 70 procent besvarede spørgeskemaet.

Undersøgelsen viser blandt andet, at 14 procent af de ledende overlæger mener, at deres faglige identitet er stærkest, 60 procent mener, at deres lederidentitet er stærkest, mens 26 procent angiver, at de har en ligelig vægtning af en faglig identitet og en lederidentitet.

Undersøgelsen viser også, at det varierer betragteligt, hvor mange læger de ledende overlæger har i direkte reference. Således varierer ledelsesspændet fra 1 til 175 læger med et gennemsnit på 35.

Endelig viser undersøgelsen, at det er meget forskelligt, i hvilket omfang de ledende overlæger er klinisk aktive ved siden af deres lederfunktion. En tredjedel af de ledende overlæger har ingen eller kun sporadisk klinisk aktivitet, mens 19 procent har klinisk aktivitet mindre end en dag om ugen, og 22 procent har klinisk aktivitet 1 dag om ugen. 16 procent af de ledende overlæger har klinisk aktivitet to dage eller mere om ugen.

I efteråret vil projektgruppen identificere mønstre og sammenhænge med henblik på videnskabelige publiceringer, ligesom de vil følge spørgeskemaundersøgelsen op med en kvalitativ undersøgelse.

Oops, an error occurred! Code: 20240426194631b5a4f510