Forskning på vej: ledende overlægers lederidentitet

Foto: Colourbox.dk/77517

De ledende overlæger spiller en central ledelsesmæssig rolle i sundhedsvæsenet, men det er generelt svært at rekruttere ledende overlæger. Ledelseskommissionen spurgte de offentlige ledere, hvordan de vurderer deres faglige identitet i forhold til deres identitet som ledere. Ledere med baggrund som sygeplejesker var blandt de offentlige ledere, der vægtede lederidentitet højst. Modsat skilte de lægeuddannede ledere sig ud ved at vægte den faglig identitet relativt højere end de øvrige ledergrupper.

I et samarbejde med Overlægeforeningen laver ledelsescenteret et forskningsprojekt, der skal give svar på, hvad der karakteriserer de ledende overlæger og deres karrierevej, hvilken forståelse de har af deres ledelsesrolle og lederidentitet, hvordan de opfatter vilkårene for at bedrive ledelse i sundhedsvæsenet, samt hvordan de vurderer deres egen ledelsesadfærd. I projektet indgår en spørgeskemaundersøgelse til samtlige ledende overlæger på landets sygehuse. Denne følges op af en kvalitativ undersøgelse.

Projektet er første skridt i en større projektrække med fokus på lægers ledelsesrolle og –forståelse. Det skal efterfølgende bidrage til at udvikle en sammenhængende forståelse af ledelsesudvikling og ledelseskompetencer for læger, som kan danne grundlag for videreudvikling af lederprogrammer, kompetencebeskrivelser og coaching om karriereveje i fremtiden.

Oops, an error occurred! Code: 20240517051053de4e6e98