Første kandidat i Politik og Økonomi er ude i virkeligheden
I efteråret 2014 begyndte første hold på den tværdisciplinære bacheloruddannelse i Politik og Økonomi. Stine Toft er som den første blevet kandidat og er i dag ansat i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Stine Toft kan som den første kalde sig cand.oecon med specialisering i politik og økonomi. Hun har gennemført både bacheloruddannelsen og den tværdisciplinære overbygning, som er et samarbejde mellem Institut for Statskundskab og Institut for Økonomi. Den nyuddannede kandidat er allerede ansat i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, og her kommer den faglige kobling mellem statskundskab og økonomi til sin ret.
"Jeg laver registeranalyser omkring levevilkår i forskellige sociale klasser – hvor kan vi se forskelle i levevilkårene, og hvordan ændrer forskellene sig? Jeg bruger de økonomiske værktøjer til at lave selve analyserne og de samfundsfaglige kompetencer til at drage konklusionerne. Hvis jeg ikke har blik for, hvad der er relevant i samfundet lige nu, så bliver analyserne jo ikke brugt til så meget. Når jeg har fat i, hvad der er samfundsrelevant, og hvad medierne gerne vil skrive om, så batter det meget mere," siger Stine Toft.
Det har været et hårdt studie, fordi forventningerne har været høje, og det har været krævende selv at sørge for at tilegne sig de nødvendige kompetencer inden for begge discipliner, fortæller hun.
”Det er klart, at man ikke automatisk bliver specialist i statskundskab, når man ikke har faget på fuld tid. Og det samme med økonomi. Men i dag sidder jeg med en masse økonomer, og jeg kan mærke, at jeg har de kompetencer, der bliver efterspurgt. Samtidig kan jeg mærke, at jeg kan bidrage med noget ekstra. Selvom økonomerne her i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er meget samfundsorienterede, kan jeg godt mærke, at statskundskabsdelen af uddannelsen har givet mig nogle ekstra redskaber, som kan bruges, når vi laver analyser,” siger Stine Toft.
Dimittender imødekommer arbejdsgiveres efterspørgsel
Idéen med uddannelsen i Politik og Økonomi er netop at koble de to discipliner, som er centrale i mange stillinger.
”Uddannelsen blev oprettet, fordi vi oplevede en efterspørgsel fra arbejdsmarkedet. Inden for politik er det ofte nødvendigt med stærk økonomisk forståelse og evner til at lave komplicerede statistiske analyser,” siger Rune Stubager, der er professor i statskundskab og studieleder på Politik og Økonomi.
Også på Institut for Økonomi ser man en klar fordel i den tværdisciplinære uddannelse.
”Jeg har fra begyndelsen været overbevist om, at kombinationen af de to discipliner ville stille vores studenter rigtig godt på arbejdsmarkedet. Er man økonom, er det en meget stor styrke at have forståelse for politiske interesser,” siger Torben M. Andersen, der er professor i økonomi og underviser på Politik og Økonomi-uddannelsen.
”Så det er godt at se, at den første dimittend allerede er i job, og at hun oplever, at uddannelsen har givet hende et forspring,” siger studieleder Rune Stubager.