6,2 millioner kroner til forskning i partilederes forklaring på eget valgnederlag

Professor i statskundskab Martin Bækgaard har modtaget 6,2 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge, hvilke forklaringer partiledere bruger i forbindelse med valgnederlag, og hvordan forklaringerne påvirker vælgernes opbakning og opfattelse af valgets legitimitet.

Martin Bækgaard Foto: Aarhus BSS
Professor Martin Bækgaard Foto: Aarhus BSS

”Forskningen har gentagne gange vist, at borgernes opbakning til demokratiet og tillid til det politiske system påvirkes af, om de opfatter sig som vindere eller tabere af valg. Men de politiske lederes rolle herfor er underbelyst. Det er nærliggende at forestille sig, at partiledernes kommunikation om valget er med til at farve befolkningens opfattelse af valgresultatet. Et ekstremt eksempel er Donald Trumps kommunikation om resultatet af det amerikanske præsidentvalg i 2020,” siger Martin Bækgaard om den forskning, han nu skal i gang med. 

Ved at kigge på partiledere verden over og udføre eksperimenter med forskellige forklaringer på valgresultater håber professor i statskundskab Martin Bækgaard at opnå en dybere forståelse af politisk lederskab og befolkningens reaktioner på valgnederlag. Projektet ”Justifying Defeat: Party Leader Framing of Election Losses (JUSDEF)” er muliggjort af en Forskningsprojekt 2-bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond på 6.175.568 kroner.

”Med bevillingen får vores forskningsgruppe mulighed for bredt at afdække, hvilke typer af begrundelser partiledere gør brug af, når deres parti står som tabere efter et valg, samt hvordan disse begrundelser påvirker partistøtters og befolkningens opfattelse af partilederen og valgresultatet,” siger Martin Bækgaard om at modtage bevillingen.

Oops, an error occurred! Code: 202405191406240c572019