Familie i et køkken

Vores hverdagsliv

Hvad bruger du og din familie tid på i hverdagen?
Deltag i forskningsprojektet Vores hverdagsliv og tjen 1000 kroner.

Sunset Panorama

Vores hverdagsliv



Vær med til at undersøge, om moderne teknologier er en bedre og mere troværdig måde at indsamle data på.

Kan du afsætte to uger i perioden uge 44 til 49 til at deltage i forskningsprojektet?
I den første uge kommer vi og sætter udstyr op, og den anden uge indsamler vi data. Læs mere









Hvad er formålet med forskningsprojektet?

  

Vi indsamler i dag data via spørgeskemaer og tidslogbøger, som deltagerne selv udfylder. Det er en metode, hvor deltagerne har en tendens til at give socialt acceptable svar eller pga. hukommelsesproblemer giver svar med manglende præcision. Derfor er disse data knap så troværdige, som vi kunne ønske os.

Derfor vil vi gennem forskningsprojektet Vores hverdagsliv i en uge undersøge, om moderne teknologier kan indsamle data, der er mere troværdige.








  

Hvad vil vi indsamle data om?

Vi vil i en uge indsamle data om dig og din husstands hverdagsliv. 

Vi vil se på, hvem som bruger tid sammen med børnene efter skole? Hvem køber ind? Hvilke dele af befolkningen motionerer mest? Hvem bruger tid på at pendle – og hvor meget? Hvem bruger flest timer på arbejde? Hvem bruger vores rekreative områder? Hvilke ældre lever et aktivt liv? Hvor meget tid bruger teenagere på deres værelser – adskilt fra familien?

Al data, vi indsamler, er anonymiseret, og vi anvender dem til at se, om den moderne teknologi virkelig kan give os mere troværdige data, end den traditionelle måde. 



Hvad skal du som deltager gøre?

  
Projektet er opdelt i to faser, hvor vi den første kommer ud til jer og opsætter én ultralydsender centralt i hvert rum i hjemmet, en til to gateways samt rumsensorer ved indgange til rummene. Læs om opsætningen

Alle i husstanden bliver udstyret med et armbåndsur. Det er vigtigt, at uret bliver opladt hver nat. Derudover skal alle i husstanden, der har en mobil, downloade en app, der skal være tændt i hele forsøgsperioden. 

De voksne vil modtage et par sms-beskeder, de skal svare på (det tager højest et par minutter), og et par spørgeskemaer omkring dagens tidsforbrug, som de skal besvare (det tager max 30 minutter). Læs mere om dataindsamlingen.

I fase to kommer vi for at fjerne udstyret og lave et interview med jer. 

Som tak for hjælpen får I 1000 kr., hvis alle i familien deltager hele ugen.

Ønsker I at stoppe jeres deltagelse, skal det helst ske, inden vi sætter udstyret op.



Har du spørgsmål til forskningsprojektet?

 
Vi har samlet en masse informationer om forskningsprojektet, så du forhåbentligt kan få svar på nogle af de spørgsmål, som du sidder med.

Du finder blandt andet svar på spørgsmål som, hvad ultralyd er, om I får indsigt i de indsamlede data, og om I må have gæster undervejs, samt en uddybende forklaring på dataindsamlingen og meget mere.  

Kontakt

Hvis I har yderligere spørgsmål, er I selvfølgelig velkommen til at henvende jer til forskningsassistent Niels Værbak på nielsvaerbak@cas.au.dk eller mobil 93508212.


Privatlivsspørgsmål mm.

Hvilke data får I på mig/os?

Som en del af projektet vil vi indsamle forskellige data på jer. Projektets primære data er geografiske koordinater, hvor vi får indblik i jeres position igennem hele dataindsamlingsugen – både uden- og indenfor og i forhold til hinanden. For den indendørs-tracking vil vi for størstedelen af rummene kun registrere, hvorvidt I befinder jer i det enkelte rum, og hvor længe. Der vil dog blive opsat et ultralydssystem i det mest centrale rum i jeres bolig, og her vil vi kunne registrere jeres lokation mere præcist – f.eks. i et åbent køkken-alrum, om I er i køkkenafdelingen eller i stuen. Udover det vil der i projektet blive samlet oplysninger ind via spørgeskemaer til de voksne vedrørende demografiske forhold (alder, uddannelse, beskæftigelsesstatus etc.) samt ens tidsforbrug på udvalgte dage.

Hvad skal dataene bruges til?

Projektet er en pilottest af teknologiens kunnen. Til indsamling af data om folks hverdagsliv og tidsforbrug benytter man i dag primært spørgeskemaer som indsamlingsmetode. Denne metode er på flere måder problematisk. Ambitionen med projektet er derfor at undersøge om tracking-teknologi kan bruges til at forbedre troværdigheden af data om danskernes hverdagsliv og tidsforbrug. 

Hvis der er en i husstanden, som ikke vil være med, kan vi så fortsætte?

Det er rigtig ærgerligt for vores projekt, hvis en i husstanden falder fra undervejs – dvs. ikke længere ønsker at gå med armbåndet. Men hvis det sker, er det stadig bedre for os, at resten af husstanden fortsætter, end at hele husstanden falder fra.

Må vi afmelde os imens forsøget er i gang?

I vil altid have mulighed for at melde jer ud af projektet undervejs.

Honoraret på 1.000 kr. (efter skat) udbetales dog kun til de husstande, som gennemfører hele undersøgelsesperioden og alle undersøgelsesdele.

Får vi indsigt i vores egne data?

​​​​​​Af hensyn til projektets etiske godkendelse kan vi desværre ikke tilbyde adgang til jeres egne data. Desuden vil jeres data blive anonymiseret og kan derfor ikke spores tilbage til jer.

Må vi have gæster i undersøgelsesperioden?

Ja, I må gerne have gæster i undersøgelsesperioden. De vil ikke deltage i projektet og skal derfor ikke have armbånd på.


Spørgsmål om ultralyd

Er ultralyd sundhedsskadeligt?

Ultralyd er fuldstændig harmløst.
Ultralyd er blot lyd i en højere frekvens, end det menneskelige øre kan opfange. Systemet, som vi bruger i studiet, kan sammenlignes til sonar, hvor du lokaliserer objekter baseret på lydreflektion.

Kan ultralyd høres af kæledyr?

Det er muligt, at hunde og katte kan opfange lyd i det ultralydspektrum, som systemet bruger. Dog er volumen på lydsignalet så lav (40 dB max), at det for dem vil fremstå som lydniveauet på et stille bibliotek.

Hvem har lavet teknologien?

Ultralyds- og bluetoothsystemet er lavet af det tyske firma Telocate. De er specialiseret i indoor-tracking systemer, og deres systemer har tidligere være brugt i et forskningsprojekt, som undersøgte bevægelsesmønstre på et børnehospital i Tyskland. Det teknologiske udstyr, som bruges i vores projekt, er speciallavet af Telocate til os.


Spørgsmål om armbåndsuret

Skal jeg have armbåndet på, mens jeg sover, og når jeg er på arbejde? Hvornår må jeg tage armbåndet af?

Armbåndet må gerne tages af, når du skal sove, eller når du er på arbejde. Det er dog helt essentielt for projektets dataindsamling, at du tager armbåndet på igen, så snart du vågner/tager fra arbejde.

Hvor stort er armbåndet?

Armbåndet måler 44x34x14 mm. Det er sammenligneligt med et smartwatch i størrelse.

Må jeg tage armbåndet på benet, hvis jeg hellere vil det?

​​​​​​Nej, desværre ikke. Armbåndet skal sidde på håndleddet.

Kan armbåndet tåle vand? Må jeg f.eks. gå i bad med det på? Eller vaske hænder?

Armbåndet kan ikke tåle vand. Du skal derfor tage det af, når du går i bad. Når du vasker hænder, må du gerne beholde armbåndet på. Ligesom det heller ikke tager skade af regnvejr.


Spørgsmål om opsætning af udstyr

Må vi rykke rundt på møbler i huset i undersøgelsesperioden?

Nej, helst ikke. I skal forsøge at holde jeres møblement på omtrent samme måde i undersøgelsesperioden.

Må vi flytte rundt på jeres udstyr i undersøgelsesperioden?

Nej, det er meget vigtigt, at det teknologiske udstyr bliver stående, som det er opsat.

Kræver opsætningen, at der skal bores huller i vægge eller andet?

Nej. Intet i opsætningen af teknologien vil efterlade blivende spor i din bolig.

Hvor meget fylder opsætningen?

Det meste af opsætningen består af små “bokse”, som lægges på hylder i jeres hus. Udover det, vil der blive opsat et stativ (en trefod) i et hjørne af jeres stue, som vil fylde cirka 1 meter i bredden og 2 meter i højden.

Hvor lang tid tager opsætningen i huset?

Vi vurderer, at opsætningen i jeres hjem vil tage 2-3 timer.


Om dataindsamlingen – og hvad det betyder for jer

Jeres deltagelse i forsøget vil strække sig over to uger.

I den første uge opsætter vi udstyret i jeres hjem, og i den efterfølgende uge indsamler vi data.

Studiet finder sted mellem uge 44 og 49, og vi vil derfor tage en dialog med jer for at finde de uger, der passer jer bedst.

Som deltager i projektet er man rekrutteret frivilligt. Som følge af projektets karakter kræver deltagelse, at hele husstanden deltager.

Projektet – og dermed jeres deltagelse – består af to dele, nemlig:  

  1. Indsamling af information om husstandsmedlemmers fysiske placering – herunder også placering i husets/lejlighedens rum og i afstand til hinanden. Disse data vil blive indsamlet i en uge. Denne dataindsamling foregår ved, at hvert husstandsmedlem udstyres med et mindre armbånd, hvori der bl.a. sidder en ultralydsender, desuden opsættes én ultralydsender i et centralt rum i boligen samt en eller to gateways. Desuden vil der være et antal rumsensorer ved indgangen til forskellige rum i boligen. Alle armbånd i husstanden skal genoplades hver nat i dataindsamlingsperioden. Endvidere skal hver husstandsmedlem, som har en mobiltelefon, downloade en app derpå. Appen skal være ”tændt” i undersøgelsesperioden, hvilket kræver, at telefonerne har strøm i hele forsøgsperioden. Appen kræver ikke, at husstandsmedlemmerne derudover gør noget.   

De voksne i husstanden vil også i den uge, forsøget varer, modtage 4-5 sms-beskeder, hvor de blive bedt om via et link at besvare et par spørgsmål. Besvarelsen heraf vil kun tage et par minutter og kan besvares på telefon eller tablet. Endelig bliver de voksne i husstanden, igen via sms-besked, bedt om, 2 gange i løbet af ugen at besvare et spørgeskema vedr. dagens tidsforbrug. Besvarelsen heraf vil nok tage 20-30 minutter.

  1. Efterfølgende gennemfører vi interview med husstanden om jeres oplevelse af at deltage i ovennævnte dataindsamling. F.eks. spørger vi ind til, hvad som var sjovt, hvad som var bøvlet, om I har savnet information om noget, hvad der skulle til, før I gad det igen etc.

I nedenstående tabel er der en oversigt over, hvad dataindsamlingen konkret kommer til at indebære for jer.

Alle i husstanden skal indgå i projektet. For børn under 18 år, er det forældrene, som giver samtykke til deltagelse.

Telefonsnak/mailkorrespondance:

Når I har meldt jer, kontaktes I med henblik på:

a) underskrivelse af samtykkeerklæring

b) udfyldelse af spørgeskema vedr. konkrete spørgsmål om familien og bopæl samt spørgsmål om adresse på væsentlige lokationer i familiens hverdag (f.eks. arbejdspladser, skole/daginstitution, typiske indkøbssteder, fritidsaktiviteter etc.)

c) nærmere aftale om tid for installation af/udlevering af ultralydssender, gateway, rumsensorer og ultralydsarmbånd

d) nærmere aftale om tid for nedtagning/aflevering af udstyr samt gennemførelse af evalueringsinterview.

Selve installation og udlevering af ultralydssender, gateway, rumsensorer og ultralydsarmbånd:

Vi kommer hjem til jer på aftalt tidspunkt.

Udover at vi installerer teknologien, vil I modtage information om, hvordan udstyret virker, og hvornår der så at sige ”tændes” for det og dataindsamlingen dermed påbegyndes.

Teknologien skal kobles på jeres wifi, men vil ikke trække meget på det.

Desuden, vil vi også her evt. tjekke op på korrektheden af de tidligere indhentede oplysninger om f.eks. vigtige lokationer i hverdagen. 

Det forventes, at dette vil tage ca. 2-3 timer.

I vil dagen inden dataindsamlingen påbegyndes, modtage en ”nu går vi i gang, husk at tage ultralydsarmbånd på”-sms.

I vil desuden indimellem i dataindsamlingsugen modtage de ovenfor nævnte sms-beskeder, der beder jer gå ind og besvare spørgeskemaer. 

Efter en uge modtager I en ”tak for deltagelse, nu slukkes for udstyret”-sms.

Nedtagning/aflevering af udstyr samt gennemførelse af interview vedr. jeres oplevelser:

To-tre projektmedarbejdere kommer hjem til jer på aftalt tidspunkt. En/to medarbejdere tager ultralydssender, gateway, rumsensorerne ned og indsamler ultralydsarmbåndene. Imens vil en anden projektmedarbejder interviewe husstandens medlemmer om jeres oplevelser med at deltage i projektet. Vi vil gerne lydoptage dette interview – og hvis I ønsker det, kan I efterfølgende få en udskrift af interviewet til gennemlæsning.

Det forventes, at dette alt i alt vil tage ca. 1,5 time.

Det er vigtigt for os at påpege, at alle data – som det også vil fremgå af samtykkeerklæring – vil blive behandlet anonymt og fortroligt, samt at alle GDPR-regler vedr. indsamling og opbevaring af data selvfølgelig overholdes.

Projektet kræver, som beskrevet ovenfor, noget tid og bøvl af jer. Herudover vurderer vi ikke, at det giver gener. Rumsensorer opsættes uden brug af skruer, hvorfor de ikke efterlader huller i væg/loft.

For jeres deltagelse vil I – udover vores store taknemmelighed – modtage 1000 kr. pr husstand (efter skat).

Ønsker man at forlade projektet, er det selvfølgelig muligt. Grundet omkostningerne ved opsætning af rumsensorer skal det i så fald gerne ske inden opsætning. Honoraret for deltagelse i projektet udbetales kun til de husstande, som fuldfører projektet.    


Finansiering og ansvarlige

Projektet Vores hverdagsliv er finansieret af Aarhus Universitets Forskningsfond.

Projektansvarlig er professor Vibeke Lehmann Nielsen, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet. I projektgruppen indgår desuden professor Christine Parsons samt forskningsmedarbejder Niels Værbak, begge fra Interacting Minds Center, Aarhus Universitet. Desuden kommer en række studentermedhjælpere til at bidrage. Endelig er firmaet Telocate leverandør af projektets dataindsamlingsteknologi samt ansvarlig for indsamlingen af de data, som indhentes via teknologien.

Tilmeld dig projektet