Af Sine Worm Jensen og Lars Højholt
Positiv, dynamisk og idérig – med disse tre selvkarakteriserende ord afsluttedes interviewet i februarudgaven af ”Bag om underviseren”, der denne gang har kastet sit lys på nyansat professor, Gert Tinggaard Svendsen. Vi mødte ham på hans nye kontor, som netop var blevet indrettet fra top til tå med mapper rigt illustreret med billeder fra utallige rejser.
En barndom i naturskønne omgivelser i udkanten af Holstebro med plads til jagt og fiskeri blev kimen lagt til en lang liste af oplevelser og meritter. Efter en studentereksamen i Struer gik turen direkte til jurastudiet, der blev afsluttet to år senere med indkaldelsen til 8 måneders tjeneste hos militærets auditørkorps i Viborg. Lysten til juraen var dog efterhånden forduftet i erkendelse af, at det i højere grad var det, som lå bag reglerne, der havde hans interesse. Uden en krone på lommen rejste han til Australien, hvor han arbejdede som vinplukker og kvægfarmer, før han som 23-årig endelig havde fundet sin rette hylde tilbage i Danmark, på statskundskab. Efter opnået kandidatgrad i statskundskab, med speciale i politisk økonomi, rykkede han sammen med sin kone, som han havde mødt i studieårene, teltpælene op og tog til København. Mangel på jobs i det århusianske var grunden hertil. Blandt mange ansøgere fik han stilling som fuldmægtig i arbejdsministeriet, på baggrund af tværfaglige kompetencer indenfor såvel politologi, økonomi og jura. Det fangede dog aldrig helt hans interesse, så da han blev tilbudt en Ph.d. stilling i politisk økonomi på Handelshøjskolen i Århus, så han sit snit til at vende tilbage til smilets by. Dette indebar, at han tog til Maryland et halvt års tid som gæsteforsker. Med vejledning og inspiration fra anerkendte professorer blev hans interesse for politisk økonomi efter dette ophold for alvor cementeret.
Ph.d.graden har bl.a. udmundet sig i et projektarbejde om social kapital, som i dag fremstår som en af Tinggaards primære forskningsinteresser. Det er med passion i stemmen, han indgående forklarer betydningen af social kapital som en tredje forklaringsfaktor for samfundets succes efter fysisk og menneskelig kapital. Nærmere forstået er det den tillid, vi indbyrdes har til hinanden i et land. Danmark scorer højest i tillid, og det er ifølge Tinggaard en væsentlig grund til, at vi bor i et så rigt et land. Den kendsgerning, at vi hverken har stor adgang til råvarer, og at vi ligger forholdsvist lavt i uddannelse, åbner op for muligheden for en tredje forklaring, og dette er ifølge Tinggaard social kapital. I forbindelse med dette sammenligner Tinggaard vores velfærdsstat med en humlebi. Velfærdsstaten er omkostningstung, men vi bidrager alle til dens eksistens ud fra en forestilling om, at det gør naboen også. Økonomisk set er velfærdsstaten svær at forklare, og ubetinget tillid er således en væsentlig årsag til, at den fungerer så godt. I sin studietid oplevede Tinggaard på egen krop, hvad det vil sige, at man i et land ikke har tillid til hinanden. Han rejste med sin bror på et tidspunkt rundt i Ceausescus Rumænien, hvor landets indbyggere var overbeviste om, at de var hemmelige agenter udsendt fra staten. Dette til trods for et temmelig touristet udseende og et stort danmarksflag plantet på ryggen. Hvor end de rejste hen, blev de mødt med mistro, og var også lige en tur forbi den lokale politistation, da de havde overnattet ulovligt på stranden.
Her sidder Gert Tinggaard så med et alenlangt CV i baglommen. Selv betegner han sig som værende utrolig heldig. Med kombinationen af forskning og undervisning befinder han sig arbejdsmæssigt i sit rette element, og også i det civile ligger der en lang succeshistorie bag. Som tidligere jysk mester i både fodbold og tennis er sport en vigtig brik i det daglige. I dag er det dog mere på hobbyplan krydret med lidt maraton og styrketræning. Til afslapning står den på guitar og saxofon, som han mestrede tilbage i studietiden, hvor han spillede i kollegieorkester og var herudover korsanger i Musikkonservatoriets kaninkor! Også på familiefronten er der lykke – Tinggaard er gift med halvnorske Kristina, der er anerkendt læge, og sammen har de tre børn. Bosat i udkanten af Århus med udsigt til vand og skov er Tinggaard tilbage i naturskønne omgivelser.
Trods en uendelig liste af meritter, fagligt som personligt, er det en beskeden mand, Kandens udsendte har sat i stævne. De jyske aner lader sig ikke fornægte, og det er med besvær, han søger at finde de tre sidste ord, der kendetegner ham selv. Men så må han jo låne af andres udtalelser, som han selv siger.
”Her sidder Gert Tinggaard så
med et alenlangt CV i baglommen.
Selv betegner han sig som værende
utrolig heldig. Med kombinationen af
forskning og undervisning”
”Det er med passion i
stemmen, han indgående
forklarer betydningen af social
kapital som en tredje
forklaringsfaktor for samfundets
succes efter fysisk og
menneskelig kapital”.