Sådan er de studerende

Som ny studerende bliver du introduceret for en hel masse nye mennesker, i form af alle de medstuderende, der starter sammen med dig. Du er selvfølgelig super nysgerrig på at lære mere om, hvem de alle sammen er. Først og fremmest er der alle tutorerne; ældre studerende, som alle er søde og rare og glæder sig rigtig meget til at byde dig velkommen. Udover dem er der selvfølgelig de godt 300 andre RUS’ere, du møder første dag i RUSugen, når du træder ind i Aulaen på Aarhus Universitet. Da det ikke på forhånd er muligt at ty til den klassiske løsning med at stalke de andre på sociale medier, uden at vide hvad de hedder, vil denne korte guide derimod give dig et indblik i, hvem de studerende på Institut for Statskundskab (IFSK) er. Hvordan er kønsfordelingen? Hvor gamle er folk? Kommer alle direkte fra gymnasiet? - Læs videre her og få svaret!

Først og fremmest er det godt at vide, hvordan kønsfordelingen ser ud. Umiddelbart er det ikke det første, der trænger sig på i hverdagen, men når weekenden rammer og fredagsbaren åbner, er det rart at vide, at flertallet af gæsterne i baren ikke nødvendigvis er af samme køn. På IFSK er der nemlig stort set en 50/50 fordeling af drenge og piger på årgangene - dog med et lille flertal af piger. Altså kan vi roligt bekræfte, at der ikke er lige så mange piger som på psykologistudiet – eller lige så mange drenge som på økonomi. På IFSK er der altså rigeligt med muligheder for at møde både samme og modsatte køn på dansegulvet.

Noget andet, der er godt at have styr på, er aldersfordelingen blandt dine nye medstuderende. Gennemsnitsalderen blandt nye studerende er omkring 20 år, hvor studerende på Samfundsfag ofte er en lille smule ældre end studerende på Statskundskab. Flertallet af dine medstuderende kommer til at være i alderen 19-22 år.

En tredje ting, der er rar lige at få på plads er, om alle dine nye medstuderende kommer direkte fra gymnasiet, eller om de omvendt har taget et sabbatår eller to i Australien. Generelt har studerende på Samfundsfag oftest haft to år mellem en afsluttet ungdomsuddannelse og deres start på universitetet. Flertallet af studerende på IFSK har kun haft et enkelt sabbatår. Dette betyder altså, at lige meget om du følte dig skoletræt efter gymnasiet og tog en pause, eller om du slet ikke kunne vente med at komme i gang, efter huen kom på i sommers, vil du møde masser af nye studerende, der har haft det på samme måde. 

Fordomme om statskundskabere

Når man står som ny studerende, er det svært at vide, hvad man skal forvente sig af sine medstuderende. Du har helt sikkert en masse forventninger om at møde nogle bestemte typer, når du starter på statskundskab, samfundsfag eller tilvalg. Vi har samlet et par af de klassiske fordomme her, hvor du måske bliver overrasket over, hvad der rent faktisk er sandt og falsk.

POLITIKERFABRIKKEN OG FORVALTNINGENS MASKINRUM

Selvom man godt kunne tro, at alle IFSK-studerende drømmer om at gå inde på de bonede gulve på Christiansborg, er det ikke sandt. Nogen har politiske holdninger og ytrer dem gerne, andre holder deres politiske holdninger for sig selv. Man sidder heller ikke og diskuterer politik i undervisningen; vi beskæftiger os med politiske emner, men sjældent i en ”hvad synes du?”-forstand.

Dette kan man selvfølgelig gøre uden for studiet, hvor nogle er medlemmer af forskellige ungdomspolitiske foreninger og -partier. Der er også mulighed for at diskutere politik på IFSK i fx Statsrådet  (se oversigten over foreninger). Man kan godt møde ivrige ungdomspolitikere, men når kantinen er fyldt kl. 12 til frokost, høres der sjældent politiske diskussioner og oftere højlydt latter, hvin og snak, når weekendens udskejelser vendes.

ALLE IFSK-STUDERENDE ER STRÆBERE OG VANVITTIGT DYGTIGE

Det er sandt, at IFSK-studerende er dygtige! Det kræver et højt gennemsnit fra ungdomsuddannelserne, hvilket tiltrækker mange kloge hoveder. Det gør også, at der fagligt er et højt niveau – det er udfordrende, men på ingen måde umuligt at følge med. Selvom de studerende går op i studiet, er folk forskellige, og derfor prioriterer folk også forskelligt. Så det er falsk, at alle kun prioriterer det faglige. Samtidig skal det nævnes, at du sagtens kan være dygtig, selvom du ikke sidder på læsesal fra 8 til 17 hver dag. Der er ikke én rigtig måde at studere på. Alle finder en måde, som virker bedst for dem selv, og det kan sagtens tage tid – derfor: Fortvivl ej, hvis du ikke føler, dine studievaner sidder lige i skabet fra første uge. Og en lille pointe mere; skulle du blive overvældet over, at nogle på dit hold er meget dygtige, betyder det ikke, at du ikke er. Der er stor variation på holdene, men alle på studiet er kvalificerede.

IFSK-STUDERENDE KAN LIDE AT DISKUTERE OG HAR EN MENING OM ALT – UANSET OM DE FAKTISK VED NOGET OM DET

Sandt, mange har faktisk været elevrådsformænd og kan lide opmærksomheden ved at stå på et podie foran rigtig mange mennesker. Men mindst ligeså mange holder også af kun at udtale sig om ting, de faktisk ved noget om. Det er lidt en stående joke på IFSK, at folk er diskussionslystne, og mange er heller ikke blege for at tage en faglig diskussion op, men mindst ligeså mange vil gerne bare snakke om, hvad der skete i gårsdagens reality-program.

ALLE IFSK-STUDERENDE HAR STUDIEJOBS OG VILDE PRAKTIKPLADSER

Nej, det er langt fra alle, der har vilde praktikpladser i eksempelvis FN og Bruxelles, og praktik er også først relevant efter en endt bachelor. Mange studerende har studiejob, men sjældent nogle der er studierelevante på de første semestre. Det er IKKE vigtigt at have et relevant studiejob på 1. semester (eller 2. semester for den sags skyld). På de første semestre handler det om at lære studiet, de nye medstuderende og måske Aarhus at kende. Det er langt vigtigere end det rigtige studiejob. Så du har slet ikke travlt!

DER ER MANGE SØDE MENNESKER PÅ IFSK

DET ER SANDT! RUSugen bliver en fest, og du kommer til at møde mange nye søde/sjove/skøre/glade mennesker på studiet; både RUSsere og ældre studerende. Senere på studiet er der mulighed for at tage i Fredagsbaren og se nærmere på psykologerne og juristerne, som også kan være meget søde. Der er faglige arrangementer, fester og ikke mindst et sprødt studieliv at glæde sig til.

Vi håber, at denne artikel har gjort det klart, at der ikke er én ”rigtig statskundskabs-, samfundsfags- eller tilvalgsstuderende”, men plads til en masse forskellige mennesker. Så uanset om du er ungdomspolitiker eller stemmer blankt, om du går i jakkesæt eller mors hjemmestrikkede trøje, eller noget helt tredje, så glæder vi os til at møde dig.