Guide til artikelskrivning

På skribenternes facebookside findes en artikelskabelon (Do's and Don'ts), der fungerer som retningslinjer for artiklerne. Herunder findes lidt ekstra generel info om Kandestøberens artikler og ophavsrettigheder ved brug af billeder.

 

Generelt

Vi stræber mod, at Kandestøberen fremstår som én helhed, men bladet skal ikke ensrettes. Forskelligartede artikler understreger skribenternes forskellighed, og giver en frihed til at udforme sin egen artikel uden for mange regler. På den måde kan Kandestøberen ses som et frirum fra de strenge retningslinjer, der skal følges i akademiske opgaver. Der bliver dog altid læst korrektur og rettet i svært forståelige sætninger.

 

Sektioner

Bladet består af en række forskellige sektioner:

  • Aktuelt: Her bringer vi de institutnære artikler - som handler om, hvad der rører sig på instituttet. Vi bringer bl.a. en række faste artikler som Praktikanden, Karrierekanonen og Ph.D'en, der giver inspiration til karriereveje.
  • Indblik: I denne sektion bringer vi lidt af hvert, alt afhængigt af skribenternes interesseområde.
  • Tema: I temasektionen bringer vi artikler, der knytter sig til månedens tema, som fastlægges på redaktionsmøderne.
  • Klumme: I denne sektion kan man læse en række tilbagevendende indslag, som skrives af de samme skribenter. Herunder Musikministeriet, Brevkanden og Matricen.

 

Billeder

Find på forhånd de billeder, du ønsker anvendt til dine artikler. Send 2-3 billeder med din artikel. Billederne skal være så store som muligt målt i pixels. Billeder og anden grafik til artiklerne sendes med som en vedhæftet fil og skal altså ikke indsættes i Word-dokumentet, da det letter billedredigeringsarbejdet.

Ophavsrettigheder

Det er væsentligt at være opmærksom på regler om ophavsret, når vi anvender billeder i Kandestøberen. Ophavsret er noget, man automatisk har som fotograf, hvorfor der altid vil være copyright til et foto, du finder på nettet. Det betyder, at Kandestøberen ikke må trykke sådanne billeder uden tilladelse fra den pågældende fotograf. Typisk vil det dog være mest problematisk at anvende billeder fra velkendte aviser, tidsskrifter, hjemmesider og lignende fx fra Politiken. Sørg derfor for, at de billeder, du sender med, må trykkes i bladet - og skriv, hvis fotografen skal krediteres.

OBS: Billeder på Facebook har Facebook rettighederne til, men fotografen vil altid have ophavsretten. De samme forhold som ovenfor gør sig altså gældende her. 

MEN: det er altid muligt at finde illustrationer og fotos gratis via clipart support.office.com/da-dk/article/S%c3%b8ge-efter-billeder-eller-clipart-online-0a01ae25-973c-4c2c-8eaf-8c8e1f9ab530  

 

Omfang

Ordgrænsen på artikler afhænger af sideantal:

  • Enkeltside: ca. 500 ord
  • Dobbeltside: ca. 1200 ord

Hvis du sender billeder med, skal du regne med færre ord pr. side.