Forskningsnyheder

17.09.2019 | Forskningsnyhed

Samtale-demokrati kan begrænse polarisering

Borgere kan afværge polarisering og være garanter for fornuftige politiske beslutninger. Det er hovedbudskabet i en artikel fra instituttets professor Rune Slothuus og en række internationale forskerkolleger i tidsskriftet Science.

03.09.2019 | Forskningsnyhed

Frivillige nationale test kan ramme svage elever

Folkeskoleelever fra ressourcesvage hjem har stort fagligt udbytte af de nationale test. Men samtidig er det netop de skoler med flest ressourcesvage elever, der er mest tilbøjelige til at vælge testene fra.

02.09.2019 | Forskningsnyhed

Framing og ordspin påvirker vores holdninger

Et nyt studie fra Aarhus BSS undersøger, hvordan interesseorganisationer framer deres budskaber i medierne. En viden, der kan gøre os bedre til at gennemskue, hvordan vores opfattelse af emner som SU eller lærernes arbejdstid bliver påvirket af organisationernes ordspin, så vi i sidste ende kan træffe mere oplyste valg.

Foto: Colourbox

27.07.2019 | Forskningsnyhed

Kvindelige forskere citeres ligeså meget som mandlige

Mange studier har konkluderet, at mandlige forskere citeres mere end kvindelige. Men forskere fra Dansk Center for Forskningsanalyse går et spadestik dybere og konkluderer, at der ikke er nogen væsentlig forskel på kønnene. En konklusion, som bør bemærkes på forskningsinstitutionernes ledelseskontorer, mener forskerne bag studiet.

10.05.2019 | Forskningsnyhed

Mudderkastning betaler sig i politik

Politiske partier kan svække rivalernes omdømme blandt vælgerne. En effektiv strategi er at give sine politiske modstandere skylden for aktuelle problemer, viser ny forskning fra Aarhus BSS.

06.05.2019 | Forskningsnyhed

Danske vælgere er dårlige tabere

Ny forskning fra Institut for Statskundskab viser, at vælgernes opfattelse af det danske demokrati påvirkes af, om de stemmer på et vindende parti eller på et tabende. Særligt opsigtsvækkende er det, at tabernes utilfredshed stadig hænger ved tre år efter et valg.

Foto: Scanpix

25.03.2019 | Forskningsnyhed

Fire historiske valg til Folketinget - og et på vej?

LONGREAD: Aarhus BSS' netmedie, Insights, tager sammen med to professorer fra Institut for Statskundskab tilbage til fire historiske valg, der hver især har sat aftryk i det politiske univers. Og giver et bud på, hvad der måske kommer til at gøre dette års folketingsvalg historisk.

Foto: Colourbox

05.03.2019 | Forskningsnyhed

Pressede lærere vælger Anders frem for Ahmed

Når danske folkeskolelærere er pressede, diskriminerer de elever med mellemøstlige navne. Det er konklusionen på ny forskning fra TrygFondens Børneforskningscenter ved Aarhus BSS. Det er ikke racisme, der er årsagen til diskriminationen men derimod arbejdspres. Når lærernes arbejdsbyrde reduceres, eliminerer man samtidig diskriminationen.

06.02.2019 | Forskningsnyhed

Klassesamfundet lever – og hvad så?

På trods af en udbredt opfattelse af at klassesamfundet er afgået ved døden, lever danskernes klassebevidsthed i bedste velgående og er stort set uændret de seneste 60 år. Og det er ikke ligegyldigt.

Foto: Teodor Lazarev, Colourbox

10.10.2018 | Forskningsnyhed

Mænd med store muskler ønsker ulighed i samfundet

Fysisk styrke og politiske holdninger hænger sammen blandt mænd, men ikke blandt kvinder. Ny forskning fra Institut for Statskundskab viser, at urinstinkter påvirker mænds politiske overvejelser.

Viser resultater 1 til 10 ud af 121

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste