Aarhus Universitets segl

Ny bog om ledelsestræning på gaden

”Træning af ledelse – hvorfor, hvem, hvordan”. Det er titlen på en ny bog, der netop er udkommet i april 2023. Bag bogen står en række af landets førende ledelsesforskere, og vi har sat Mads Leth Jakobsen og Lotte Bøgh Andersen i stævne for at blive lidt klogere på tankerne bag bogen.

Foto: Hans Reitzels Forlag

Ledelsestræning er vigtig – både for organisationer, for samfundet og for den enkelte leder. Det er ifølge Mads Leth Jakobsen, der er bogens førsteforfatter, en af hovedårsagerne til, at bogen om ledelsestræning overhovedet er blevet til. Men hvem er bogen skrevet til? 

En bog med en bred målgruppe

Mads Leth Jakobsen forklarer, at han og resten af forfattergruppen har skrevet en bog, der kan læses af mange forskellige potentielle læsere: 

»Bogens læsere kan være de topledere, konsulenter og HR-udviklere, som tager ansvar for ledelsestræning i deres eller andres organisationer. Bogens læsere kan også være undervisere på de forskellige ledelsesuddannelser rundt omkring i landet. Og sidst kan bogens læsere selvfølgelig også være de enkelte ledere, der interesserer sig for, hvordan de kan træne deres egen ledelse.«

Omfattende forskning skal gøres relevant  

Et af formålene med bogen er ifølge Mads Leth Jakobsen at gøre den omfattende – og særligt den danske – forskning i ledelsestræning nemt tilgængelig for alle, der ønsker at forbedre ledelse: 

»Bogen skal gøre ledelsestræning til et værktøj, som man kvalificeret kan bruge til at udvikle den ledelse og de ledere, som kan bidrage til de ønskede resultater. Med andre ord har vi ønsket at skabe en bog, der gør en forskel i praksis. Derfor har ambitionen også været at skrive bogen i et direkte, lettilgængeligt sprog og med mange konkrete eksempler. Det gør det let for læserne at overføre bogens pointer til deres egne muligheder og udfordringer.«

Ledelsestræning er en vigtig strategisk opgave

At træne og udvikle ledelse i ens organisation er vigtigt, og det betyder ifølge Lotte Bøgh Andersen, der også har bidraget til bogen, at ledelsestræning skal ses som en strategisk opgave:

»Bogen handler om hvorfor, med hvem og hvordan man bedst gennemfører træning af ledelse. Det gør ledelsestræning til en vigtig strategisk opgave i både offentlige og private organisationer. Ledelsestræningen skal altså understøtte organisationens målsætninger samtidig med, at den skal fungere sammen med og udvikle kulturen, styringen og strategierne i organisationen.«

Hvordan virker ledelsestræning?

Et fyldestgørende svar på ovenstående spørgsmål kræver formentlig en læsning af hele bogen. Men Mads Leth Jakobsen giver her et indblik i den tankegang, der ligger bag bogen:

»Ledelsestræning virker ved, at deltagerne får ny viden og nye perspektiver på ledelse, som de gennem refleksion, øvelser og faktisk brug omsætter til deres egen praksis. Og gennem refleksion, feedback og nye input udvikler de deres ledelse og sig selv som ledere.« 

Om bogen

 • ”Træning af ledelse – hvorfor, hvem, hvordan” er udgivet ved Hans Reitzels Forlag. Du kan købe bogen her
 • Bogens forfattere er:
  • Mads Leth Jakobsen, lektor og vicecenterleder, Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, Aarhus Universitet 
  • Anne Bøllingtoft, lektor, Institut for Virksomhedsledelse, Aarhus Universitet 
  • Caroline Howard Grøn, lektor, Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, Aarhus Universitet
  • Ann-Louise Holten, lektor, Institut for Psykologi, Københavns Universitet
  • Christian Bøtcher Jacobsen, professor, Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, Aarhus Universitet
  • Ulrich Thy Jensen, lektor, Arizona State University
  • Anne Mette Kjeldsen, lektor, Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, Aarhus Universitet
  • Lotte Bøgh Andersen, professor og centerleder, Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, Aarhus Universitet