Ny forskning om køn og ledelsestræning

En ny forskningsartikel viser, at ledelsestræning i højere grad får lederes ledelsesadfærd ud over rampen, når leder og medarbejder har samme køn. Mere specifikt viser resultaterne den største træningseffekt for kvindelige ledere med kvindelige medarbejdere.

Foto: Colourbox, #2016

I en ny forskningsartikel viser Trine H. Fjendbo, Christian Bøtcher Jacobsen og Seung-Ho An, at et kønsmæssigt match mellem leder og medarbejder har positiv betydning for, hvor godt ledelsestræning kommer igennem til medarbejderne efter ledelsestræningen. Efter gennemført ledelsestræning oplever medarbejdere mere aktiv ledelse fra deres leders side, når medarbejder og leder har samme køn, end når de har forskelligt køn. Dette er i særlig grad tilfældet for kvindelige ledere og medarbejdere, forklarer Christian Bøtcher Jacobsen:

”Det er måske nærmest kontroversielt, at køn har betydning for virkningen af ledelsestræning, men resultaterne er meget klare. Resultatet gælder både for mænd og kvinder, men det er særligt tydeligt for kvinder. Der kan være mange forklaringer på, hvorfor medarbejderne tydeligere ser en mere aktiv ledelsesadfærd efter ledelsestræningen, hvis deres leder har samme køn, men vi kan grundlæggende skelne mellem to typer af forklaringer. 

For det første udøver ledere potentielt mere ledelse over for medarbejdere af samme køn, fordi de tilbringer mere tid med medarbejdere af samme køn og ubevidst orienterer sig mere mod dem. 

For det andet kan medarbejdere af samme køn have nemmere ved at afkode ledelsesadfærd, når deres leder har samme køn som dem selv, fordi køn grundlæggende er forbundet med ubevidste mentale processer. 

Resultaterne er ret robuste på den måde, at vi ser dem for flere forskellige typer ledelsesadfærd. Ledere bliver opfattet som mere visionære af medarbejdere med samme køn, og deres belønningsadfærd over for medarbejderne kommer også tydeligere igennem, når der er delt køn.”

Når ledelsesadfærd kommer ud over rampen 

I forskningsartiklen har forfatterne valgt at fokusere ledelsestræningens effekt på medarbejderopfattet ledelse. Valget skyldes, at der er forskel på intenderet og opfattet ledelse. Christian Bøtcher Jacobsen forklarer det således: 

”Den intenderede ledelse er den enkelte leders selvopfattelse af hans eller hendes egen ledelse. Den opfattede ledelse derimod er den enkelte medarbejders billede af den ledelse, som vedkommende ser og oplever. Det er med andre ord den ledelse, der kommer ud over rampen”.  

Christian Bøtcher Jacobsen forklarer endvidere, at den medarbejderopfattede ledelse er særligt relevant, fordi den hænger stærkere sammen med andre, vigtige forhold:

”Ofte ser vi, at medarbejderne opfatter den udøvede ledelse som mindre aktiv end den intenderede ledelse hos lederen, men her kan ledelsestræning øge den medarbejderopfattede ledelse. Og det er vigtigt, fordi ledelse, der kommer ud over rampen til medarbejderne, er forbundet med bl.a. højere jobtilfredshed og bedre resultater”, fortæller Christian Bøtcher Jacobsen. 

Implikationer - køns betydning i ligningen

Christian Bøtcher Jacobsen vurderer, at resultaterne vil bidrage til forståelsen af, hvordan ledelsestræning kan hjælpe ledere til at lykkes bedre: 

”Det er svært at ændre medarbejdernes køn, og implikationerne er ikke, at vi skal have organisationer, hvor ledere og medarbejdere altid har samme køn. Tværtimod kan diversitet i organisationer have andre positive effekter. Det kan dog være vigtigt, at ledere er opmærksomme på, at deres ledelsesadfærd ikke nødvendigvis kommer lige tydeligt igennem til medarbejderne afhængigt af deres køn. 

For det første kan lederne være opmærksomme på, hvordan de udøver ledelse rettet mod medarbejdere af forskelligt køn. Mange ledere vurderer selv, at de behandler alle ens, men vi ved fra ledelsesforskningen, at man ubevidst kan komme til at tilbringe mere tid med medarbejdere af samme køn og behandle mænd og kvinder lidt forskelligt. 

For det andet kan ledere være opmærksomme på, at deres budskaber ikke nødvendigvis rammer ens på tværs af køn, og at der kan være brug for at kommunikere på en måde, som bryder med de normale kønsstereotyper”, fortæller Christian Bøtcher Jacobsen afslutningsvist. 

Bag om studiet

  • Forskningsartiklen er udgivet i tidsskriftet Administration & Society. Du kan finde hele forskningsartiklen her.  
  • Data stammer fra LEAP-projektet. I LEAP-projektet blev 673 ledere fra forskellige offentlige og private organisationer i foråret 2014 inviteret til at deltage i projektet. Lederne blev tilfældigt inddelt i fire grupper. En gruppe blev trænet i visionsledelse. En anden gruppe blev trænet i systematisk brug af anerkendelse. En tredje gruppe blev trænet i en kombination af visionsledelse og anerkendelse. En fjerde gruppe var kontrolgruppe. I sommeren 2015 havde 506 ledere gennemført (inkl. kontrolgruppen). I denne forskningsartikel inkluderer data svar fra i alt 474 ledere og 4.833 medarbejdere. Du kan læse mere om LEAP-projektet her
  • Trine H. Fjendbo er analysekonsulent i Hedensted Kommune og har en ph.d.-grad i statskundskab fra Aarhus Universitet. 
  • Christian Bøtcher Jacobsen er professor med ansvar for ledelse på sundhedsområdet ved Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse. 
  • Seung-Ho An er adjunkt ved University of Arizona, Tucson, USA
  • Kontaktinformation
Oops, an error occurred! Code: 202403291636546f2ebffc