Forskningsnyhed

Straffedomstolen under lup

Den Internationale Straffedomstols muligheder for at påvirke fredsprocesser afhænger af, hvordan og hvor dybt domstolen er involveret, samt hvornår i processen det sker. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet.

Hvad sker der i en fredsproces, når centrale aktører bliver anklaget og retsforfulgt for grove forbrydelser? Og skal verdenssamfundet i en sådan situation prioritere at få fred eller retfærdighed?

Det har ph.d.-studerende ved Institut for Statskundskab, Line Engbo Gissel, forsket i – og fredag 21. februar forsvarer hun sin afhandling om Den Internationale Straffedomstolens involvering i to fredsprocesser i Kenya og Uganda.

Her zoomer hun ind på spændingen mellem retsprocesser og politiske fredsforhandlinger.

"Domstolens påvirkning af mulighederne for at finde en politisk løsning afhænger af, hvordan og hvor dybt Straffedomstolen er involveret, samt hvornår i processen det sker," siger Line Engbo Gissel.

Siden 2002 har Den Internationale Straffedomstol, der udelukkende eksisterer for at retsforfølge forbrydelser mod menneskeheden, krigsforbrydelser og folkemord, været involveret i otte afrikanske lande, der alle er konfronteret med voldelige konflikter eller uroligheder.

Ifølge Line Engbo Gissel underminerer domstolen i nogle tilfælde fredsprocessen ved at retsliggøre og delegere autoriteten til at finde en politisk løsning til internationale aktører, der har abdiceret deres ansvar for fred. I andre tilfælde lader den mulighederne for at finde en politisk løsning forblive inden for fredsprocessens rammer, hvor lokale og internationale aktører råder.

"Straffedomstolens anklagere og dommere implementerer en snæver fortolkning af de dele af deres rolle og retsgrundlag, der er specielt relevante for fredsmæglere. Dermed udelukker Straffedomstolen i visse situationer sine egne muligheder for at spille en fredsskabende rolle," siger Line Engbo Gissel.

Forsvaret er offentligt og finder sted fredag 21. februar kl. 14.15 i Auditorium A1, byg. 1333 på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet. Medlemmerne af bedømmelsesudvalget er Dr Phil Clark, University of London, Professor Christian Lund, Københavns Universitet og Professor Georg Sørensen, Aarhus Universitet.

Line Engbo Gissel
Ph.d.-studerende, Institut for Statskundskab