Forskningsnyhed

Oppositionen har overraskende stor indflydelse på regeringens lovgivning

Når oppositionen sætter regeringen under pres, er regeringen tilbøjelig til at gøre, som oppositionen siger. Hermed får oppositionen overraskende stor indflydelse på regeringens lovgivning.

Det var ikke tilfældigt, at VK-regeringen ændrede fokus på miljøområdet efter et par år ved magten. Nedskæringer på miljøområdet fik oppositionspartierne på venstrefløjen op af stolen, og miljø blev efterfølgende en vigtig sag for regeringen, kulminerende med Klimatopmødet i København i 2009.

”Historien på miljøområdet er ikke enestående. Når oppositionen sætter regeringen under pres, er regeringen tværtimod tilbøjelig til at gøre, som oppositionen siger,” fortæller ph.d.-studerende i statskundskab Henrik Bech Seeberg fra Aarhus Universitet.

Regeringen afstår fra at følge egne løfter

Et nederlag ved folketingsvalget betyder altså ikke fire års ørkenvandring. Seeberg har analyseret regeringens og oppositionens adfærd på områderne sundhed, uddannelse, retspolitik, immigration, skat og arbejdsløshed i England (1992-2005) samt retspolitik (1984-2001) og miljø (1993-2009) i Danmark, og resultaterne peger på, at det tabende parti også har magt.

Når oppositionen sætter dagsordenen, så handler regeringen, for problemerne skal jo løses. I denne situation er det mere sandsynligt, at regeringen gør, som oppositionen siger, i stedet for at følge egne løfter. Resultaterne har vigtige implikationer for vores forståelse af det politiske system.

”At oppositionen får bragt væsentlige problemer på dagsordenen, som regeringen ellers ikke havde taget op, er opløftende. Men i de tilfælde hvor oppositionen kun er ude på at ’drille’ regeringen, ender man i en situation, hvor parterne er mere optaget af hinanden end af verden omkring sig,” afslutter Seeberg.

Forsvar af ph.d.-afhandling

Henrik Bech Seeberg forsvarer sin ph.d.-afhandling fredag den 29. november kl. 14.15 på Aarhus Universitet, Institut for Statskundskab, Auditorium 1, bygning 1333.

Fakta - det bygger analyserne på:

• Resultaterne bygger på analyser af seks politiske områder i England, 1992-2005: sundhed, uddannelse, retspolitik, immigration, skat og arbejdsløshed. Samt to politiske områder i Danmark: retspolitik (1984-2001) og miljø (1993-2009).
  • I analyserne testes statistisk for hvert politiske område effekten af oppositionens dagsorden (alle spørgsmål er stillet til den britiske Premierminister eller den danske fagminister) på al lovgivning, vedtaget på området af den siddende regering.
  • Analyserne indeholder også regeringens dagsorden (Dronningens åbningstale til underhuset), mediernes dagsorden (indholdskodning af The Times) samt befolkningens dagsorden (survey).

Yderligere info:

Henrik Bech Seeberg