Ny forskning

Seniorforsker Jens Peter Andersen Foto: Aarhus BSS Kommunikation og Eksterne Relationer

08.02.2021 | Forskningsnyhed

Eliten sidder på 21 procent af citationerne

På 15 år er andelen af citationer hos forskningseliten steget fra 14 til 21 procent. Den ulige fordeling kan have negative konsekvenser for forskningen.

18.12.2020 | Forskningsnyhed

Når algoritmer diskriminerer

Det selvsamme juridiske system i USA, som forbyder diskrimination, diskriminerer i stor stil, når man anvender algoritmer i forbindelse med udmåling af straf. Også i Danmark er der eksempler på statistisk diskrimination, påpeger professor Kasper Lippert-Rasmussen.

18.12.2020 | Forskningsnyhed

Tilsvining koster tillid til politikerne

Vores tillid til politikerne daler, når de taler grimt til og om hinanden. På den anden side må politikerne gerne være meget uenige om politik. Det påvirker ikke tilliden til dem. Ny forskning adskiller effekten af uenighed og tilsvining i politik.

01.12.2020 | Forskningsnyhed

PRESSEMEDDELELSE: Mange danskere vil gerne vaccineres mod covid-19

På tværs af otte vestlige demokratier er danskere de mest villige til at lade sig vaccinere mod covid-19. Det viser en ny analyse fra HOPE-projektet, der følger befolkningens adfærd og holdninger i forbindelse med corona-pandemien.

20.10.2020 | Forskningsnyhed

Borgerne bidrager selv til politikerlede

Mennesker har en særlig evne til at opfange og videreformidle informationer om egoistiske og selviske ledere. Dermed bidrager borgerne i høj grad selv til udbredelsen af politikerlede og mistillid til politikerne, viser nyt studie fra Aarhus BSS på Aarhus Universitet.

13.10.2020 | Forskningsnyhed

Empati kan forebygge COVID-19-spredning

Ny forskning i samarbejde med Psykologisk Institut.

12.10.2020 | Forskningsnyhed

Ind i hovedet på en Trump-vælger

Lasse Laustsen forklarer i podcasten 'Det videnskabelige kvarter', hvordan Donald Trump er den type leder, som mange mennesker instinktivt søger, når de oplever konflikt.

Carsten Jensen har spurgt et repræsentativt udsnit af den britiske befolkning om deres holdninger til velfærdsydelserne. Er støtten til kontanthjælpsmodtagerne for generøs? Og ændrer deres holdning sig, når man manipulerer med, hvor stor kontanthjælpsydelserne er? Foto: Unsplash
Carsten Jensen har fået Harrison Prisen for den bedste artikel udgivet i Political Studies i 2019. Foto: AU Foto

29.05.2020 | Forskningsnyhed

Overdrivelse fremmer modstand

Jo højere ydelser, man tror, at kontanthjælpsmodtagere får, jo større modstand vækker det i befolkningen. Derfor er det effektivt, når politikere overdriver i deres retorik og fremhæver de ekstreme eksempler, viser prisvindende forskning fra Aarhus BSS på Aarhus Universitet.

22.04.2020 | Forskningsnyhed

Ny bog: ”Når embedsmænd lovgiver”

I deres nye bog ”Når embedsmænd lovgiver” viser de fire Aarhus BSS-professorer Jørgen Grønnegård Christensen, Jørgen Albæk Jensen, Peter Bjerre Mortensen og Helene Helboe Pedersen, at det er blevet mere almindeligt med rammelovgivning, som nu under corona-krisen, hvor regeringen udstikker konkrete forbud og påbud til danskerne.

Vi skal ikke forvente, at corona-krisen fører til demokratisk sammenbrud i lande som Danmark, som har et stærkt foreningslandskab og lang tids erfaring med velfungerende folkestyre. Foto: Colourbox

17.04.2020 | Forskningsnyhed

Kriser vælter ikke gamle demokratier

Er gamle demokratier i fare for at bryde sammen i dagens samfund? Nej, siger Jørgen Møller og Svend-Erik Skaaning. Gamle demokratier i Vesten skal nok klare sig. Også gennem kriser, som den vi står i lige nu med corona-virus. Vi har nemlig vænnet os så meget til demokrati som styreform, at vi reelt ikke kan forestille os alternativer. Situationen er dog anderledes i nye demokratier med forholdsvis svage civilsamfund og politiske partier.

Viser resultater 1 til 10 ud af 132

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste