Ny forskning

08.04.2021 | Forskningsnyhed

Når partier skifter holdninger, følger vælgerne med

Hvor stor en rolle spiller partierne egentlig i borgernes holdningsdannelse? Forskere fra statskundskab på Aarhus BSS, Aarhus Universitet, har ved hjælp af unikke data undersøgt, hvordan vælgerne følger deres parti, når partiet pludseligt skifter standpunkt omkring populære og veletablerede velfærdsordninger.

25.03.2021 | Forskningsnyhed

Bred, men ambivalent støtte til whistleblowing

Støtten til whistleblowing er lavere i Danmark end i en række andre vestlige lande. Det kan skyldes manglende erfaring, vores høje grad af tillid, og så er whistleblowerens motiv afgørende for danskernes støtte, påpeger professor i statskundskab Thomas Olesen, Aarhus BSS. Danskernes holdning til whistleblowing er særlig aktuel set i lyset af EU’s nye krav om whistleblowerordninger i alle danske virksomheder.

10.03.2021 | Forskningsnyhed

Klar besked gjorde danskere til mestre i smitteforebyggelse

Ny forskning fra Frederik Jørgensen, Alexander Bor og Michael Bang Petersen zoomer ind på coronakrisens første fase i otte lande i marts 2020.

Seniorforsker Jens Peter Andersen Foto: Aarhus BSS Kommunikation og Eksterne Relationer

08.02.2021 | Forskningsnyhed

Eliten sidder på 21 procent af citationerne

På 15 år er andelen af citationer hos forskningseliten steget fra 14 til 21 procent. Den ulige fordeling kan have negative konsekvenser for forskningen.

18.12.2020 | Forskningsnyhed

Når algoritmer diskriminerer

Det selvsamme juridiske system i USA, som forbyder diskrimination, diskriminerer i stor stil, når man anvender algoritmer i forbindelse med udmåling af straf. Også i Danmark er der eksempler på statistisk diskrimination, påpeger professor Kasper Lippert-Rasmussen.

18.12.2020 | Forskningsnyhed

Tilsvining koster tillid til politikerne

Vores tillid til politikerne daler, når de taler grimt til og om hinanden. På den anden side må politikerne gerne være meget uenige om politik. Det påvirker ikke tilliden til dem. Ny forskning adskiller effekten af uenighed og tilsvining i politik.

01.12.2020 | Forskningsnyhed

PRESSEMEDDELELSE: Mange danskere vil gerne vaccineres mod covid-19

På tværs af otte vestlige demokratier er danskere de mest villige til at lade sig vaccinere mod covid-19. Det viser en ny analyse fra HOPE-projektet, der følger befolkningens adfærd og holdninger i forbindelse med corona-pandemien.

20.10.2020 | Forskningsnyhed

Borgerne bidrager selv til politikerlede

Mennesker har en særlig evne til at opfange og videreformidle informationer om egoistiske og selviske ledere. Dermed bidrager borgerne i høj grad selv til udbredelsen af politikerlede og mistillid til politikerne, viser nyt studie fra Aarhus BSS på Aarhus Universitet.

13.10.2020 | Forskningsnyhed

Empati kan forebygge COVID-19-spredning

Ny forskning i samarbejde med Psykologisk Institut.

12.10.2020 | Forskningsnyhed

Ind i hovedet på en Trump-vælger

Lasse Laustsen forklarer i podcasten 'Det videnskabelige kvarter', hvordan Donald Trump er den type leder, som mange mennesker instinktivt søger, når de oplever konflikt.

Viser resultater 1 til 10 ud af 135

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste