Ny forskning

09.07.2021 | Forskningsnyhed

Derfor skal vi tale åbent om vaccinernes bivirkninger

Ny forskning fra Aarhus BSS viser, at åbenhed om vaccinernes effekter og bivirkninger underbygger tilliden til sundhedsmyndighederne, som er vigtig, hvis vi skal få bugt med corona-pandemien.

20.06.2021 | Forskningsnyhed

Sådan bliver du et politisk ikon: Greta Thunberg-metoden

Mod alle odds er det lykkedes for miljøforkæmperen Greta Thunberg at blive et politisk ikon. Professor i statskundskab Thomas Olesen fra Aarhus BSS har analyseret, hvordan det kunne ske.

Professor i statskundskab Rune Stubager Foto: Ashraf Rachid
The Danish Voter analyserer danskernes politiske holdninger og stemmeadfærd fra 1971 til i dag. Omslag: University of Michigan Press

10.05.2021 | Forskningsnyhed

Smidigt partisystem giver polariserede vælgere en stemme

Aldrig før har danskernes politiske holdninger været så splittede som nu. Men i det fleksible danske partisystem er der partier at stemme på for alle. En ny bog, The Danish Voter, analyserer danskernes politiske holdninger og stemmeadfærd fra 1971 til i dag.

08.04.2021 | Forskningsnyhed

Når partier skifter holdninger, følger vælgerne med

Hvor stor en rolle spiller partierne egentlig i borgernes holdningsdannelse? Forskere fra statskundskab på Aarhus BSS, Aarhus Universitet, har ved hjælp af unikke data undersøgt, hvordan vælgerne følger deres parti, når partiet pludseligt skifter standpunkt omkring populære og veletablerede velfærdsordninger.

25.03.2021 | Forskningsnyhed

Bred, men ambivalent støtte til whistleblowing

Støtten til whistleblowing er lavere i Danmark end i en række andre vestlige lande. Det kan skyldes manglende erfaring, vores høje grad af tillid, og så er whistleblowerens motiv afgørende for danskernes støtte, påpeger professor i statskundskab Thomas Olesen, Aarhus BSS. Danskernes holdning til whistleblowing er særlig aktuel set i lyset af EU’s nye krav om whistleblowerordninger i alle danske virksomheder.

10.03.2021 | Forskningsnyhed

Klar besked gjorde danskere til mestre i smitteforebyggelse

Ny forskning fra Frederik Jørgensen, Alexander Bor og Michael Bang Petersen zoomer ind på coronakrisens første fase i otte lande i marts 2020.

Seniorforsker Jens Peter Andersen Foto: Aarhus BSS Kommunikation og Eksterne Relationer

08.02.2021 | Forskningsnyhed

Eliten sidder på 21 procent af citationerne

På 15 år er andelen af citationer hos forskningseliten steget fra 14 til 21 procent. Den ulige fordeling kan have negative konsekvenser for forskningen.

18.12.2020 | Forskningsnyhed

Når algoritmer diskriminerer

Det selvsamme juridiske system i USA, som forbyder diskrimination, diskriminerer i stor stil, når man anvender algoritmer i forbindelse med udmåling af straf. Også i Danmark er der eksempler på statistisk diskrimination, påpeger professor Kasper Lippert-Rasmussen.

18.12.2020 | Forskningsnyhed

Tilsvining koster tillid til politikerne

Vores tillid til politikerne daler, når de taler grimt til og om hinanden. På den anden side må politikerne gerne være meget uenige om politik. Det påvirker ikke tilliden til dem. Ny forskning adskiller effekten af uenighed og tilsvining i politik.

01.12.2020 | Forskningsnyhed

PRESSEMEDDELELSE: Mange danskere vil gerne vaccineres mod covid-19

På tværs af otte vestlige demokratier er danskere de mest villige til at lade sig vaccinere mod covid-19. Det viser en ny analyse fra HOPE-projektet, der følger befolkningens adfærd og holdninger i forbindelse med corona-pandemien.

Viser resultater 1 til 10 ud af 138

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste