Sådan er de studerende

To hemmeligheder om de nye studerende

Når man starter på en nye æra i sit liv, er det helt naturligt at være nysgerrig på, hvilke individer man skal tilbringe sin nye hverdag med. Denne nye æra kunne meget vel være det at starte på universitetet. Når man starter på universitetet, så er vores tese, at langt de fleste kommer for det faglige. Men er det ikke noget om, at man bliver for det sociale? Og jo, det er der.

I disse tider ville det oplagte være straks at begynde at stalke sine nye medstuderende på LinkedIn, Tumblr, Twitter og andre sociale medier. Til dette foretagende har man dog brug for navne på ens nye kammerater, og disse oplysninger bliver desværre ikke tilgængelige for dig. Men frygt ej, vi har samlet en række dejlige deskriptive data til at beskrive dine kommende medstuderende, og derudover vil vi forsøge, at be- eller afkræfte nogle af de gængse fordomme om statskundskabere. Derfor vil du allerede på din første dag på universitetet vide alt om dine holdkammerater, hvorfor det hele bliver en anelse mindre usikkert, da I allerede kender en masse til hinanden.

I en tid, hvor køn fylder meget, og hvor du nærmest ikke er i stand til at åbne en avis uden et billede af Emma Holten, er det naturligt, at ens første tanke omkring studiet er ”Hvordan mon kønsfordelingen ser ud – det ville godt nok være ærgerligt, hvis der kun var drenge/piger?” Dertil kan vi roligt sige ”Frygt ej!” Her på studiet hersker der hverken psykolog- eller datalogiagtige tilstande, og vi kommer næsten ikke tættere på en ligelig fordeling af køn (dog med en lille overvægt af mænd). Denne kønsfordeling må siges at være god i faglige og festlige sammenhænge.

Ud over køn er det oplagt at spørge sig selv, hvor gamle de andre er. Igen kan vi være så behjælpelige med at svare. Den gennemsnitlige alder på statskundskab og samfundsfag er hhv. 21 og 22 år. De studerende på samfundsfag er altså en smule ældre end statskundskabsstuderende. Dog betyder dette morads om alder ikke så meget i praksis. Nogen opfører sig ældre, end de i virkeligheden er, mens andre opfører sig yngre, end hvad de er. Det er med andre ord personlighed, og ikke alder, der er afgørende.

Men hvad fortæller disse fakta egentlig om de andre studerende? Formentligt ikke så meget, da det bare er overfladiske tal. Derfor er der ikke så meget andet at sige, end at I bør glæde jer til at møde alle de fantastiske mennesker på statskundskab og samfundsfag, og at de glæder sig til at møde jer!

Fordomme om statskundskabere

Djøf’ere, de kolde hænder, systemet. Ja, kært barn mange navne. Men hvor stammer disse fordomme om statskundskab fra, og er de overhovedet sande? Vi vil forsøge at guide jer igennem nogle af de fordomme, der er om statskundskabere, og om de har hold i virkeligheden eller ej.

ALLE STATSKUNDSKABERE ER POLITISK ENGAGEREDE OG ØNSKER AT BLIVE POLITIKERE

Der er mange politiske engagerede på statskundskab, og blandt disse er der nogle, som drømmer om Christiansborg. Det er dog langt fra størstedelen af de studerende, som gider at rende rundt og hænge valgplakater op og drikke sig fuld med andre ungdomspolitikere. Så det er falsk, at det gælder for alle, men ønsker du at diskutere politik, er der rig mulighed for det. Har du lyst til at deltage i politik uden om ungdomspartierne, er der også mulighed for det igennem fx Statsrådet, som engagerer sig i studenterpolitik på Statskundskab. Selvom politik overordnet set er en stor del af undervisningen, så er politiske holdninger det på ingen måde. Du vil derudover opleve, at det ikke er politik, der bliver snakket om over madpakken i kantinen. Det er i langt højere grad studiets udfordringer og weekendens udskejelser, som er samtalernes omdrejningspunkt.

ALLE STATSKUNDSKABERE ER VIRKELIG DYGTIGE OG PRIORITERER KUN DET FAGLIGE

Det er sandt, at statskundskabere er dygtige! Det kræver et højt gennemsnit fra gymnasiet, hvilket tiltrækker mange kloge hoveder. Det gør også, at der fagligt er et højt niveau – det er udfordrende, men på ingen måde umuligt at følge med! Selvom de studerende går op i studiet, er folk forskellige, og derfor prioriterer folk også forskelligt. Så det er falsk, at alle kun prioriterer det faglige. Samtidig skal det nævnes, at du sagtens kan være dygtig, selvom du ikke sidder på læsesal fra 8 til 17 hver dag. Der er ikke én rigtig måde at studere på. Alle finder en måde, som virker bedst for dem, og det kan sagtens tage tid – derfor: fortvivl ej, hvis du ikke føler, dine studievaner sidder fra første uge! Og en lille pointe mere: skulle du blive overvældet over, at nogle på dit hold er meget dygtige, betyder det ikke, du ikke er. Der er stor variation på holdene, men der er ikke nogen på studiet, som ikke er kvalificeret.

ALLE PÅ STATSKUNDSKAB GÅR I BUSINESSTØJ

Generelt er tøjstilen meget afslappet på statskundskab, så det er falsk, at alle går i businesstøj. Der er selvfølgelig altid nogen, som skiller sig ud – fx som enten hipster eller business. Hvis ikke du er til en PF-fest med Gatsby- eller James Bond-tema, er der dog meget stor sandsynlighed for, at fyren i jakkesæt er jurastuderende, og det samme gælder pigen i de høje hæle. Hvis du ser en meget flippet fyr, vil det oftest være en af de truede arter: en mandlig psykologistuderende. Der er dog stor sandsynlighed for, at du vil møde disse typer, da vi deler Samfundsfaglig Kantine sammen med Jura og Psykologi.

ALLE STATSKUNDSKABERE HAR VILDE STUDIEJOBS OG PRAKTIKPLADSER

Det er falsk! Det er meget forskelligt, hvordan statskundskabere skraber penge ind til at betale for studenterlivet. Især på første semester (og også resten af bacheloren) er der ikke mange, som har et studierelevant job. Bare rolig – det hele skal nok gå alligevel! Derudover er det først muligt at komme i praktik på kandidatdelen, så brug det første år på at finde dig til rette på studiet. Resten skal nok komme senere. Der er yderligere ikke en objektiv sandhed om, hvad det bedste studiejob eller praktikplads er, så det er der ingen grund til at lede efter. Det er langt bedre at finde ud af, hvad der interesserer dig.

DER ER ET HØJT FAGLIGT NIVEAU PÅ STATSKUNDSKAB

Sammen med de andre engagerede studerende og undervisere skabes der et højt fagligt niveau, så udsagnet er sandt. Det betyder dog ikke, at det er noget, du skal ligge søvnløs over. Det kan muligvis virke skræmmende i starten, men første semester skal bl.a. bruges på at give alle studerende det samme grundlag. Du lærer meget i starten, og selvom de engelske tekster til tider kan virke som volapyk, er det engelske noget, du helt ubevidst vænner dig til. Hvis det hele alligevel føles overvældende, står dine søde tutorer altid til rådighed. Ellers bliver du på andet semester tilbudt en mentor, som er en ældre studerende, der kan hjælpe dig med studielivets bekymringer, eller hvad der end måtte være.

ALLE STATSKUNDSKABERE ER MEGET SOCIALE

Mange springer hovedkulds ud i det sociale liv og deltager i det hele. Andre har en mere tilbagelænet tilgang og deltager ikke så meget. Så det er sandt, at der er mange sociale mennesker, men det er falsk, at alle er. Det fede ved statskundskab er, at der er mulighed for at være social og møde en masse søde mennesker på mange forskellige måder. Det kan være gennem alle de mange foreninger, på dit eget hold, over en øl i fredagsbaren, dansegulvet til PF-fester, skibakken på skituren, et mærkeligt sted i verden på studietur osv. Der er selvfølgelig også plads til dem, som bare gerne vil fordybe sig i det faglige, og det er der også en del, som gør. Det sociale er et ekstra tilbud udover selve studiet, som du kan gøre brug af eller lade være. Vi håber, du har fået det indtryk, at der er mange forskellige typer på Statskundskab, og at der ikke er nogen rigtig eller forkert måde at være på. Studiet er fyldt af forskellige mennesker, og det er det, som gør det til universitetets fedeste studie. Vi glæder os rigtig meget til at møde dig uanset, om du er en bogorm i businesstøj, festabe i hipstertøj eller et sted derimellem.