Livet på første år

For at give dig et indblik i livet som studerende på statskundskab har vi interviewet Nafisa og Martin fra andet semester, der vil fortælle om deres oplevelser det seneste år.

KAN I HUSKE, HVORDAN I HAVDE DET DEN FØRSTE DAG PÅ STUDIET?

”Jeg var både spændt og skræmt”, siger Nafisa med et smil. ”Det var første gang i mit liv, jeg skulle starte på noget nyt uden at kende nogen som helst”. Den første dag starter med en velkomst i aulaen, hvor stemningen er præget af både glæde, sommerfugle i maven og nysgerrighed over for det at skulle starte på universitetet. ”Man kommer ind i den her store sal, der på sin vis er lidt formel, men egentlig var det meget tilbagelænet”, fortæller Martin. ”Alle er jo lige nervøse og vil egentlig bare gerne snakke med hinanden, så aulaen blev hurtigt fyldt med småsnak, og så er dagen allerede kommet godt fra start”.

HVILKE TANKER GØR I JER, NÅR I SER TILBAGE PÅ RUSUGEN SOM HELHED?

”Fedt!”, ”Hårdt!” siger de nærmest i munden på hinanden og griner. ”Det var over alle forventninger. Der gik så kort tid, og så kendte man allerede stedet og følte, man kunne snakke med folk”, siger Nafisa og fortsætter ”Jeg drikker ikke, og det var bare helt okay. Selvfølgelig var der også plads til at feste, men så var det, fordi man havde lyst, og ikke fordi man skulle”. Martin supplerer ”Selvom der var mange lange dage med mange indtryk, var det bare super fedt at være sammen på den måde en hel uge. Det var meget nede på jorden, og man får virkelig hurtigt et fællesskab på holdet og mange sjove oplevelser at se tilbage på, når man senere sidder med næsen i bøgerne”.

KAN I FORTÆLLE LIDT OM DET FØRSTE ÅR PÅ STUDIET?

“Det har været fedt, men også en stor omvæltning”, fortæller Nafisa, og Martin fortsætter “Jeg har brugt rigtig meget tid på universitetet. Det er en helt ny verden i forhold til gymnasiet. Man er mere selvstændig og skal tage ansvar på en anden måde, end man har prøvet før. Men det er virkelig det værd!”. Nafisa nikker og uddyber “Det er kun en positiv ting. Folk går op i det og engagerer sig. Niveauet er højt, men alle er med, og det er okay, at der er noget, man ikke forstår.” For mange handler det første år om at lære at  studere, og dette kender Martin til: ”Der er mange måder at gøre det på, og det handler jo om at finde ud af, hvordan man selv lærer bedst. Der er ikke en ”rigtig” eller ”forkert” måde at studere på, og selvom man ikke får læst det hele, skal det nok gå alligevel”. ”Så vi har altså også fritid”, indskyder Nafisa. ”Det er også vigtigt at have et liv ved siden af studierne, og det er der også plads til”.

HVORDAN SER EN NORMAL UGE UD FOR JER?

”Jeg mødes næsten hver dag med min læsegruppe. Vi bruger rigtig meget tid sammen, hvor vi selvfølgelig både forbereder os til undervisningen, men vi hygger os også meget sammen og taler om alt muligt andet end studiet”, fortæller Martin. ”Jeg havde faktisk ikke forventet, at vi skulle bruge så meget tid i læsegruppen”, siger Nafisa og uddyber ”Men det er virkelig godt, for man er aldrig alene. Her er vi privilegerede på statskundskab, fordi vi bruger hinanden så meget”. Rent praktisk består en almindelig uge både af læsning af pensum, forelæsninger, hvor hele årgangen sidder i et stort auditorium, læsegruppearbejde, hvor der arbejdes med ugesedler, og til slut holdtimer med en ældre studerende, hvor man samler op på ugesedlen og gennemgår de svære ting i pensum. ”Vi går pensum igennem mange gange på en uge, så til sidst har man fået alle de vigtige pointer med. Det fungerer godt. Så selvom der er meget at se til, så handler det om at finde en balance, for selvfølgelig skal der være plads til andre ting end studiet”, fortæller Nafisa og Martin nikker bekræftende.

HVORDAN ER DET AT VÆRE EN DEL AF STUDIELIVET PÅ IFSK?

“Foreningskulturen er virkelig fed, der er foreninger for enhver smag – både faglige og sociale. Fællesskabet i en forening er noget særligt; jeg er selv med i JUL, der arrangerer den årlige juledag, der er en festlig dag for hele instituttet. Selvfølgelig skal der lægges noget arbejde i det, men vi hygger os også meget med det”, fortæller Martin, og Nafisa tilføjer: “Selvom det er fedt at være med i en forening, er det selvfølgelig ikke en nødvendighed, og der er mange sociale arrangementer ud over foreningslivet. Personligt synes jeg, at Kapsejladsen var et vildt fedt arrangement med en blanding af tivoli- og festivalstemning, hvor man får lov at have fælles holdånd med alle de andre studier.”

HVORDAN ER DET SOCIALE LIV?

“Virkelig godt!” udbryder Martin med et smil, og Nafisa tilføjer “Jeg er virkelig glad for mit hold. Det handler ikke kun om at læse, holdet er en god base, og man får et virkelig godt socialt sammenhold”. Holdet danner baggrunden for de ugentlige holdtimer, og Martin fortæller: “Vi mødes tit ud over holdtimerne og spiller brætspil eller drikker nogle øl. Så selvom man ikke har undervisning hver dag med sit hold, så kan man mødes uden for studiet”. Nafisa bryder ind “Man kan virkelig få meget godt ud af sit hold - vi har eksempelvis lige holdt sommerfest og har også tidligere haft julefrokost og fællesspisning”. En stor del af studiet tilbringes i læsegrupper, og her får man hurtigt gode venner. “Jeg er rigtig glad for min læsegruppe”, fortæller Martin. “Selvom det er en grå mandag indimellem, så er det altid godt at komme derop og snakke om studiet og bare hygge sig med dem.”

HAR I ET GODT RÅD TIL DE KOMMENDE STUDERENDE?

Der er stille et øjeblik, indtil Martin siger “Engager dig i studielivet. Gå til det med et åbent sind, kast dig ud i det, og glæd dig til RUSugen, det er en fantastisk sjov tid.” Nafisa nikker samstemmende og uddyber “Men når det så er sagt, så sker der rigtig mange ting i starten, og man kan ikke nå det hele - det er ikke jordens undergang at gå glip af et enkelt arrangement. I går en spændende tid i møde, og statskundskab er et virkelig fedt studie.”