Skal vi revidere vores opfattelse af arabisk politik?

Det seneste års arabiske revolter kom bag på de fleste – også eksperter i mellemøstforskning. Giver revolterne grund til at gentænke vores forståelse af politik i de arabiske lande, og burde eksperterne have forudset opstandene? Disse og flere spørgsmål diskuteres på konferencen ’De arabiske revolter – oprør i samfund og videnskab’ fredag den 23. marts.

21.03.2012 | Ingrid Marie Fossum

Forskere i statskundskab sætter fredag den 23. marts fokus på de arabiske revolter. Ved konferencen ’De arabiske revolter – oprør i samfund og i videnskab’ debatterer de, hvordan revolterne i Mellemøsten har udfordret forståelsen af arabisk politik. De vil overveje, om der er behov for at tænke nyt i forhold til de antagelser og metoder, man hidtil har anvendt til at forstå arabisk politik.

- Med konferencen ønsker vi på den ene side at undersøge, om og hvordan samfundsvidenskaben tilbyder redskaber til bedre at forstå de arabiske revolter. På den anden side diskuterer vi, om nogle af vores teoretiske antagelser må tages op til revision i lyset af det seneste års udvikling, forklarer lektor i statskundskab Morten Valbjørn.

- Vi vil naturligvis også komme ind på, hvad der egentlig er sket, og hvilke konsekvenser revolterne vil have, fortsætter han.

Kan teorien forudse revolter?

Konferencen byder på fire oplæg. Blandt andre kan man høre lektor i statskundskab Jørgen Møller tale om, hvorvidt eksperter i det hele taget kan forventes at lave præcise forudsigelser om denne slags begivenheder.

Ifølge Jørgen Møller er ”samfundsvidenskaben principielt ude af stand til at forudsige bestemte begivenheder, fordi fænomenerne er så komplekse. Dette udelukker dog ikke muligheden for at sige noget om, hvilken type udfald der ikke er forventelige.”

I et af de andre oplæg vil cand.scient.pol. Laura Toft Nielsen diskutere sociale mediers rolle før, under og efter de arabiske revolter for herved at nuancere og problematisere det populære udsagn om, at den arabiske verden har oplevet en ’facebook/twitter-revolution’.

Derudover vil professor ved Oslo Universitet Bjørn Olav Utvik give sit bud på, hvilken rolle islamisterne vil spille i et nyt Mellemøsten. Endelig forklarer Rasmus Boserup, post.doc ved DIIS, hvorfor det snarere er en genpolitisering end en demokratisering, der indtil videre er det centrale resultat af de arabiske revolter.

Praktisk information

Konferencen arrangeres af Institut for Statskundskab og Center for Sociologiske Studier ved Aarhus Universitet (CESAU) og er åben for alle interesserede. Efter oplæggene er man velkommen til at deltage i den åbne diskussion samt en reception. Arrangementet foregår på engelsk.

Se mere om tid og sted samt program for konferencen her

Yderligere information

Morten Valbjørn

Mobil: 6082 8272

E-mail: mortenv@ps.au.dk

Offentligheden/ Pressen