Rune Slothuus vinder APSAs pris for bedste paper

Rune Slothuus vinder APSAs pris for bedste paper inden for valg, holdningsdannelse og vælgeradfærd. Det er tredje gang, at han vinder en APSA-pris for bedste paper.

13.09.2017 | Ingrid Marie Fossum

Rune Slothuus (til højre) og Thomas Leeper får overrakt prisen for APSAs bedste paper inden for valg, holdningsdannelse og vælgeradfærd. I midten ses medlem af bedømmelsesudvalget, Bonnie Meguid fra Rochester. Foto: Patrick Egan

Professor i statskundskab Rune Slothuus fra Aarhus BSS fik sammen med sin medforfatter, lektor Thomas Leeper fra London School of Economics and Political Science, overrakt prisen ved American Political Science Associations årlige konference i San Francisco den 31. august – 3. september.

De fik prisen for paperet “If Only Citizens Had a Cue: The Process of Opinion Formation over Time,” og ved overrækkelsen gav medlem af priskomitéen, Bonnie Meguid fra Rochester University, følgende begrundelse:

”Dette paper kaster nyt lys over den rolle, som partisignaler har i forhold til dannelsen af borgernes holdninger. Som noget nyt anvender forskerne ikke-eksperimentelle data. Næsten al forskning inden for dette felt er blevet kritiseret for at bruge eksperimenter, hvilket efterlader vigtige spørgsmål om resultaternes generaliserbarhed ubesvarede. Leeper & Slothuus demonstrerer partisignalers betydning i den virkelige verden. I modsætning til mange laboratoriefund foreslår deres resultater imidlertid, at partisignaler ikke fører folk på afveje, men faktisk hjælper os med at forbinde værdier og holdninger. Det er vigtigt at fremhæve, at denne viden ikke kommer på bekostning af intern pålidelighed/validitet. Ved at bruge et meget veldesignet panel-setup er de i stand til at undersøge partisignaler i den virkelige verden og bevare en høj grad af intern validitet.”

Rune Slothuus er meget glad for prisen:

”APSAs konference er den største inden for statskundskab, og der er en enorm kamp om opmærksomhed for at få formidlet netop ens egne forskningsresultater ud til et bredere publikum. Prisen kan forhåbentlig hjælpe til at flere bliver interesserede i at læse om vores fund,” siger Rune Slothuus.

Paperet bygger på en undersøgelse af danskernes holdninger til den fælles europæiske patentdomstol og blev gennemført under folkeafstemningen om samme emne i Danmark i 2014. Dengang var Thomas Leeper ansat som postdoc på Aarhus Universitet i projektet ”POLIS,” ledet af professor Christoffer Green-Pedersen og støttet af Det Frie Forskningsråd. Leeper og Slothuus arbejder stadig tæt sammen, idet Leeper indgår i et nyt forskningsprojekt på AU, støttet af en Sapere Aude-bevilling fra Det Frie Forskningsråd til Rune Slothuus.

Foruden Bonnie Meguid bestod priskomitéen af formand Michael Bang Petersen fra Aarhus BSS ved Aarhus Universitet og Kyle Saunders fra Colorado State University. Paperet blev valgt blandt de præsenterede papers på det foregående års konference.

Det er tredje gang, at Rune Slothuus modtager en APSA-pris for bedste paper. Tidligere har han modtaget priser fra henholdsvis APSAs sektion for politisk kommunikation og politisk psykologi.

Navne