Prominent alumne vender tilbage

En af Aarhus Universitets prominente alumner vender tilbage, når Letlands forsvarsminister Artis Pabriks holder gæsteforelæsningen ’Global and Regional Challenges to the Baltic Sea Region’ torsdag den 11. april.

07.04.2013 | Ingrid Marie Fossum

Letlands parlamentsbygning

Artis Pabriks

Titlerne som nuværende forsvarsminister og tidligere udenrigsminister gør Artis Pabriks til en af de alumner fra Aarhus Universitet, som er nået langt i sin karriere. Det er efterhånden 17 år siden letten opnåede titlen ph.d. i statskundskab ved Aarhus Universitet, og denne uge gæster han universitetet igen.

I forbindelse med besøget holder Artis Pabriks gæsteforelæsningen ’Global and Regional Challenges to the Baltic Sea Region’, hvor han med udgangspunkt i sit hverv som forsvarsminister vil tale om nogen af de udfordringer, landene ved Østersøen står overfor. Arrangementet finder sted kl. 16.30 i Auditorium 1, Bygning 1333, og er åbent for alle.

Fortid som ph.d-studerende i Aarhus
I begyndelsen af 1990’erne, da Letland netop igen var blevet en selvstændig stat, levede letten Artis Pabriks som ph.d.-studerende i Aarhus. I sin forskning beskæftigede han sig med de dramatiske begivenheder, der havde fundet sted i hjemlandet. Her var nationalisme, kampen for varig uafhængighed og frygt for den store nabo Rusland dagligdag, og stor social ulighed skabte frustration.

I Letland havde Pabriks læst historie og filosofi, men han foretrak derefter at tage til Danmark for at tage en ph.d.-uddannelse i statskundskab, da statskundskab i Letland på det tidspunkt stadig hang fast i sovjettidens marxistiske teorier. Hans hjemland kunne ikke tilbyde ph.d.-stipendier, og han var derfor tvunget til klare sig igennem vha. knappe midler fra private sponsorater.

Det var tydelig, at han var præget af sit lands situation – følelsen af frihed, som vi nærmest tager for givet i Danmark, var ingen selvfølge i Letland. Han bekymrede sig også over, om Letland stadig ville være et selvstændigt land, når han igen kunne vende hjem til kone og barn.

Flot karriere i hjemlandet
Da ph.d.-graden i statskundskab fra Aarhus Universitet var på plads med afhandlingen ’Nations, Nationalism, and Ethnic Policy’ vendte Pabriks tilbage til Letland, hvor han siden har opnået en flot karriere indenfor for både den akademiske og den politiske verden.

Pabriks blev tilknyttet Vidzeme University College, hvor han efter et år som rektor blev lektor i 1997 og professor i 2006. Sideløbende har han arbejdet som policy-analytiker for flere NGO’er, og siden 2011 har han været professor ved Riga International School of Economics and Business Administration.

I sin politiske karriere har Pabriks siden 2002 været lettisk repræsentant i Europarådet. I 2004 blev han parlamentsmedlem og udenrigsminister indtil 2007, hvor han forlod sit daværende parti som følge af uenigheder med dets leder. Det gav anledning til stiftelsen af et nyt parti i 2008, som sidenhen er blevet del af partiet Vienotiba, som betyder ’enhed’. Den seneste toppost er hans nuværende position som Letlands forsvarsminister, som han har varetaget siden 2010.

Forelæsningen annonceres også her

Forelæsning / foredrag, Samfund og politik, Alumner, Offentligheden/ Pressen