Postdoc-pris til Florian van Leeuwen

Florian van Leeuwen har vundet postdoc-prisen ved Human Behavior and Evolution Society-konferencen, som fandt sted i sidste uge.

08.06.2017 | Ingrid Marie Fossum

Postdoc Florian van Leeuwen vandt prisen for paperet “The behavioral immune system is designed to avoid infected individuals, not outgroups”, som han har skrevet sammen med Michael Bang Petersen.

I paperet har Florian van Leeuwen og Michael Bang Petersen ønsket at fastslå, om det adfærdsmæssige immunforsvar kun motiverer os til at undgå smittefare eller også inkluderer en ekstra komponent, som får os til at undgå individer fra fremmedartede outgroups, såsom mennesker fra fremmede lande.

I modsætning til tidligere studier, som kun er udført i WEIRD-lande (det vil sige vestlige, uddannede, industrielle, rige og demokratiske lande), er Florian og Michaels eksperimenter blevet udført i USA og Indien. Her har forskerne målt, hvor godt folk befandt sig med fysisk kontakt med et menneske vist på et fotografi. Mennesket på billedet var enten fra samme etniske gruppe som forsøgspersonen eller fra en outgroup og viste enten et tegn på smitte eller ej.

Resultaterne stemte ikke overens med, at det adfærdsmæssige immunforsvar motiverer os til at undgå individer fra fremmedartede outgroups. I stedet støttede resultatet stærkt op om, at systemet kun motiverer os til at undgå inficerede individer – og det uafhængigt af etnisk tilknytning.

”Undersøgelsen tager fat på et spørgsmål, som forskere har talt om i over 10 år. Det føles rigtig godt, at vores forskning bliver værdsat,” siger Florian van Leeuwen om at modtage prisen.

Florian van Leeuwen fik prisen både på baggrund af forskningspaperet og for den præsentation, han gav ved konferencen i Idaho, USA, den 31. maj-3. juni 2017.

”For at få prisen er det ikke nok kun at lave god forskning. Du skal også sørge for at præsentere den på en meget tydelig og engagerende måde,” siger kollega og stolt medforfatter Michael Bang Petersen.

Priser