Overmod og afmagt: Historien om Det nye SKAT

Jørgen Grønnegård Christensen og Peter Bjerre Mortensen afdækker i deres nye bog "Overmod og afmagt" den uheldige cocktail af embedsmænds overmod og politikernes afmagt, der førte til SKATs storhed og fald. Bogen afsluttes med en række anbefalinger til den nødvendige genopretning.

17.10.2018 | Mia Ulvgraven Nielsen

Foto: Djøf Forlag

I 2005 overtog Skatteministeriet og dermed staten ansvaret for alle opgaver på skatte- og afgiftsområdet. Skatteministeriet fik også opgaven med at inddrive fordringer for kommunerne og alle statens myndigheder. Det var en storslået plan, der her blev realiseret.

Lanceringen var tilsvarende storstilet: Man lovede at skabe ikke bare et meget effektivt skattevæsen. Det skulle også være supermoderne: En helt ny og tidssvarende IT-platform, der skrottede de gamle systemer, digitaliseret inddrivelse, en strømlining af organisationen og ledelsen var vejen, der skulle bringe SKAT, som den nye gigantstyrelse blev døbt, ind i det 21.århundredes fagre nye digitale og meget effektive verden. Løftet var også, at det kunne og skulle gå hurtigt, og at det ligeså hurtigt ville kaste betydelige besparelser af sig i form af personalereduktioner.

Ti år senere så det anderledes ud. Den statslige inddrivelse blev sat i stå, og det elektroniske fælles inddrivelsessystem (EFI) skrottet. Tilliden til SKATs ejendomsvurderinger var væk, og styrelsen SKAT stod til at blive opløst. Forud var gået en periode, hvor Skatteministeriet havde kæmpet med at få virkeligheden til at rette sig ind efter de store planer, og hvor konsulenter leverede dyrekøbte, men letfærdige råd, som ikke holdt. Den ene møgsag efter den anden efterlod indtrykket af en forvaltning i forfald.

I Overmod og afmagt analyserer Jørgen Grønnegård Christensen og Peter Bjerre Mortensen, forvaltningsforskere fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, historien om SKAT fra idéen blev fostret og udmøntet, indtil den efter utallige og alvorlige trængsler blev lagt i graven, fordi den ikke var bæredygtig. Det er en historie, som også retter søgelyset mod Finansministeriet og de store konsulenthuse.

Overmod og afmagt afdækker, hvor løst et grundlag overmodige mænd havde for deres handlekraft, og hvor afmægtige politikerne var, da projektet begyndte at køre af sporet. Den giver også en vurdering af, hvorvidt der med de seneste reformer af den danske skatteforvaltning er tale om genopretning eller gentagelse.

Find mere info på Djøf Forlags hjemmeside

Nye bøger