Mozaffaris bog om islamisme nomineret til litteraturpris

'Islamisme - En orientalsk totalitarisme' er blandt de ti nominerede bøger til Weekendavisens litteraturpris.

17.12.2013 | Ingrid Marie Fossum

'Islamisme - En orientalsk totalitarisme' er skrevet af professor emeritus Mehdi Mozaffari fra Institut for Statskundskab.

'Islamisme - En orientalsk totalitarisme' er nomineret til Weekendavisens litteraturpris. Bogen er skrevet af professor emeritus Mehdi Mozaffari fra Institut for Statskundskab. Nu er det op til Weekendavisens læsere at afgøre, hvilken af de ti nominerede bøger der skal vinde prisen. Der kan stemmes frem til 14. januar.

Weekendavisens anmelder Frederik Stjernfelt skriver følgende om nominationen:

"Mehdi Mozaffaris kortlægning af islamismen er en præstation på internationalt niveau, der gør os klogere på et emne af påtrængende aktualitet.

Han anskuer islamismen statsvidenskabeligt som en aktuel politisk bevægelse med oprindelse i mellemkrigstiden. Her står den som den fjerde af de totalitarismer, der opstod i kølvandet på Første Verdenskrigs afslutning, efter bolsjevisme, fascisme og nazisme.

På den basis udvikler islamismen sit eget udvalg af de mest antimoderne og militante ideer i den muslimske tradition. Mozaffaris bog giver dermed redskaber til at forstå den indgroede antidemokratiske og totalitære karakter af politisk islam i dens mange forskellige varianter, fra sunni til shia.

Som politisk flygtning fra Khomeinis Iran er Mozaffari en forsker på internationalt niveau, der med denne bog udtrykker sin tak til det danske samfund, der i sin tid tog imod ham."

Læs mere om bogen 'Islamisme - En orientalsk totalitarisme', som netop er udkommet i andet oplag.