CFA indgår i stort norsk forskningscenter

Et stort norsk forskningscenter med deltagelse fra CFA har fået 12 millioner årligt til at undersøge effekter af forskning, og hvordan samfundet kan få mere igen af investeringerne i forskning.

18.05.2016 | Ingrid Marie Fossum

Center for Forskningsanalyses deltagelse i R-Quest centret vil blive ført an af seniorforsker Kaare Aagaard.

"Dette er en vigtig satsning for at øge viden om, hvordan vi kan udnytte potentialet til forskning og innovation for øget velfærd og vækst i samfundet. Forskningen ved centrene vil kunne hjælpe os med at få mest muligt ud af de offentlige midler, som bruges på forskning", siger Norges kundskabsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemeddelelse fra Norges Forskningsråd.

Center for Forskningsanalyse (CFA) ved Institut for Statskundskab tager del i det internationale konsortium ledet af NIFU (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning), der netop har modtaget en stor og langsigtet centerbevilling finansieret af Norges Forskningsråd.

Forskningscentret, der er oprettet med effekt fra maj 2016, går under betegnelsen ’Centre for Research Quality and Policy Impact Studies’ (R-Quest).

Bevillingen løber i op til otte år (under forudsætning af en positiv midtvejsevaluering) og består inklusiv medfinansiering af 12 millioner norske kroner årligt. Der er dermed tale om en centerkonstruktion, der i både størrelse og varighed kan sammenlignes med et dansk grundforskningscenter.

Udover bevillingen, som CFA får del i, har Norges Forskningsråd valgt at finansiere yderligere et tilsvarende center under samme program. Dette center placeres på Oslo Universitet. Det overordnende program, ’Forskning for forsknings- og innovasjonspolitikk’ (FORINNPOL), der finansierer begge centre, skal bidrage til et styrket vidensgrundlag for design og implementering af forsknings- og innovationspolitik. Herunder har R-Quest-centret med CFAs deltagelse især fokus på at undersøge, hvad der karakteriserer og fremmer forskning af høj kvalitet, og hvordan denne type forskning efterfølgende påvirker samfundet.

CFA’s deltagelse i R-Quest centret vil blive ført an af seniorforsker Kaare Aagaard, der ansættes i en 20 procents stilling ved NIFU. Kaare Aagaard vil stå i spidsen for en af de i alt fire arbejdspakker under centret. Herudover er der udsigt til, at CFA modtager ca. 2,5 millioner kroner af den samlede centerbevilling.

Pressemeddelelsen fra Norges Forskningsråd kan læses her

Samfund og politik